Vetandets värld i Sveriges Radio P1 handlade i senaste avsnittet om hotet från datorer och robotar som en dag blir intelligentare än oss människor.
Dagens artificiella intelligens (AI) är väldigt specialiserad och kan därför vara mycket bra på specifika saker som att spela schack, diagnostisera cancer eller liknande. Däremot finns ingen generell AI, liknande den intelligens och problemlösningsförmåga vi människor har. En sådan typ av AI kallas AGI (artificiell generell intelligens) och enligt forskarna är det bara en tidsfråga innan den har utvecklats.
När AI:n väl nått den punkt att den blivit intelligentare än människor och kan förbättra sig själv kommer den bli oberoende av oss och kan utvecklas på ett sätt vi inte kommer kunna förutse. Detta kan komma att leda till problem om det handlar om datorsystem som har hand om elnätet, sjukvårdsutrustning eller liknande system som vi blivit beroende av.
I programmet hör vi Seth Baum, Global Catastrophic Risk Institute, New York, Roman Yampolskiy, Louisville University, Kentucky, USA, Anders Sandberg, Oxford University och Karim Jebari, KTH.
Ett annat SR-program som är inne på samma diskussion är Nordegren & Epstein i P1. De har bjudit in Christian Smith, robotforskare vid KTH, för att diskutera frågan.