Veckans videor: Armbandet Myo och DRC-dokumentär

Från det kanadensiska uppstartsföretaget Thalmic Labs kommer armbandet Myo som via en rad sensorer gör att man kan styra robotar och annat med enbart arm- och handgester. Det blir även en dokumentär om DARPA Robotics Challenge och lite annat smått och gott.

Jan Herrlin och Jacob Norrby från Prevas har för Ny Tekniks räkning skruvat isär den nya Kinectsensorn som följer med Xbox One. Den första Kinectsensorn blev väldigt populär att använda bland robotutvecklare för att få djupseende för en billig peng. Den nya Kinectsensorn har ännu högre upplösning och kan bland annat läsa av pulsen på en människa genom de subtila förändringar i hudens färg som sker när blodet pulserar.

Videon går dessvärre ej att bädda in men kan ses här. Vill du även se samma herrar skruva isär en Xbox One respektive Playstation 4 och jämföra de båda spelkonsolerna kan du se det här.


Under CES 2014 släpptes denna video på dansande drönare som är frukten av ett samarbete mellan KMel Robotics och Yuneec International. Mer info om de flygande robotarna finns på FlyingEyes.com.


I detta korta videoklipp ser vi prototyp v1.5 av bevakningsroboten Knightscope K5 ute i verkligheten (Sunnyvale, Kalifornien). Roboten ska under denna demonstration, utöver att ha kört omkring autonomt och undvikit dynamiska hinder (läs: människor), även ha skannat av bilars registreringsskyltar och strömmat video i realtid, men detta visas tyvärr ej i denna video.


Romo Lab är en del av gratisappen man får med sin Romo och där barn via ett lättanvänt grafiskt touchgränssnitt kan programmera Romo.


Utvecklarna av Anki Drive har haft lite tid över och skapat denna ”living room rush hour” bestående av 129 AnkiDrive-bilar och sju filer.

http://www.youtube.com/watch?v=PEGvqkED2iA


Norrmannen Kåre Halvorsen, mer känd som Zenta, visar här upp ett smakprov på sin robot MorpHex MKII. Han bussar även sin gigantiska robotmyra A-Pod på ett par Attacknid-robotar, till sina barns stora förtjusning.


Vinnarna av DARPA Robotics Challenge använde Robotiqs 3-fingrade robothand på sin robot. Nu håller några forskare vid ETS Montreal (École de Technologie Supérieure) på att utveckla känsel för robothanden i form av taktila sensorer på insidan av fingrarna och i ”handflatan”. Dessa sensorer är så känsliga att de kan känna av trycket som uppstår när man blåser på dem. Känsel är som bekant bra att ha när man ska lyfta ömtåliga saker som glas, ägg med mera så man inte klämmer åt för hårt när man greppar objektet.


Under CES 2014 visade Parrot hur deras flygande, rullande och hoppande robotar nu fått stöd för FPV (First Person View) via ett par Zeiss Cinemizer OLED-glasögon. Trenden med robotar som kopplas till tredimensionella VR-glasögon kommer förmodligen bli ännu större de kommande åren med produkter som Oculus Rift och liknande VR-headset under utveckling.

Är man trött på att styra sin AR.Drone via pekskärm finns också ett alternativ i form av det nya rörelsekänsliga armbandet Myo från Thalmic Labs som går att förbeställa för $149.

Myo har en 9-axlig IMU-sensor och läser även av muskelaktiviteten via åtta EMG-sensorer. Detta gör att armbandet går att använda för att kontrollera en mängd olika saker via Bluetooth 4.0 LE, vilket kan ses i videon här under. Till skillnad från till exempel Kinect behövs ingen kamera, vilket gör att du kan använda Myo utomhus utan problem.


Nästa år är det 100 år sedan Yaskawa Electric Corporation grundades och idag finns den japanska robottillverkaren i 28 olika länder (däribland Sverige) med totalt 14.000 anställda och runt 300.000 robotar installerade världen över. I nedanstående presentationsvideo får vi veta mer om företaget som tillverkar industriroboten Motoman.


Team Tartan Rescue från Carnegie Mellon University (CMU) knep tredjeplatsen i DARPA Robotics Challenge med sin rätt speciella robot CHIMP i slutet av förra året. Nu har de släppt en 10 minuters dokumentär från robottävlingen.


Slutligen har vi denna KUKA-robot som till minne av Charles Darwins 205-årsdag den 12 februari fräst fram en byst av honom ur ett stycke harts.