Pixy är en snabb och billig visionsensor som kan lära sig känna igen specifika färger. Via färgsignaturerna kan över hundra objekt spåras samtidigt och Pixy kan enkelt kopplas till ett Arduinokort.
Kamerasensorer är väldigt billiga idag, men för att en robot ska kunna få ut något vettigt av alla pixlar och förstå vad den ser behövs algoritmer för datorseende (vision). Detta kräver normalt mycket processorkraft och därför har Pixy utrustats med en dedikerad krets som sköter dessa beräkningar. Den data som kommer ut från Pixys portar är istället färdiga koordinater och storlek för objekten man vill spåra.
I höstas fick Pixy över 2.800 uppbackare på Kickstarter och nu börjar snart de första exemplaren skickas iväg till de som backat upp projektet. Utvecklarna Charmed Labs and Carnegie Mellon University skriver att paketen bör anlända i mitten av mars.
Anledningarna till Pixys popularitet är flera. Dels kostar Pixy (inklusive Arduinokabel) bara $69 (+ $15 för frakt utanför USA) om man förbeställer den ($59 för de som beställde via Kickstarter). Sensorn har dessutom en uppdateringsfrekvens på 50 bilder per sekund (i 640×400) vilket gör den snabb nog för att i realtid spåra en studsande pingisboll.

Visionsensorer kan lätt få problem att spåra objekt när ljusförhållandena ändras. Detta har utvecklarna bakom Pixy löst genom att använda sig av en färgtonsbaserad algoritm. Pixy beräknar färgtonen och mättnaden i varje RGB-pixel och färgtonen är i stort sett densamma vid förändringar i ljus och exponering, förklarar utvecklarna på Kickstarter.
Pixy kan memorera upp till sju olika färgsignaturer, vilket görs enkelt genom att man trycker på en knapp och håller objektet man vill spåra framför kameran tills en RGB-lysdiod lyser i samma färg. Det går även att koppla sensorn till en dator via USB och i mjukvaran PixyMon se vad kameran ser samt konfigurera Pixy.
Behöver man fler än sju unika färger kan man använda färgkoder som består av två färger bredvid varandra. Som en teknisk bonus kan Pixy då även beräkna vinkeln på objektet. Färgkoder kan användas för att till exempel hitta dörröppningar eller laddningsstationer.

En annan styrka är att Pixy klarar av att spåra hundratals objekt samtidigt. Sammantaget gör denna prestanda för det låga priset Pixy till en mycket attraktiv sensor för robotutvecklare. Man kommer även släppa både hårdvara och mjukvara som open source så vem som vill kan göra modifieringar av Pixy.