Autonom robot ska leta miljöfarligt avfall i Östersjön

Undervattensroboten Naiad från Mälardalens högskola. Grafik: Projekt Naiad

I projekt Naiad håller 18 masterstudenter vid Mälardalens högskola (MDH) på att utveckla en autonom undervattensrobot (AUV) som ska kunna lokalisera miljöskadligt avfall som dumpats på havets botten. För att få ihop pengar till en första prototyp söker man nu finansiering via crowdfunding.

Förr var det vanligt att företag dumpade tunnor med miljöfarligt avfall direkt i havet för att bli av med det, utan att tänka på de långsiktiga konsekvenserna. Nu håller alla dessa tunnor på att så sakteliga vittra sönder och därmed riskerar tonvis av giftiga kemikalier att läcka ut i havet, med allt vad det innebär för havslivet.

Teamet bakom projekt Naiad nämner som exempel att det finns 20.000 tunnor fulla med kvicksilver på havsbotten utanför Sundsvalls kust. Dessa tunnor kan vara svåra att hitta eftersom de kan ha flyttats runt av havsströmmar och täckts av sand. Och det är här robotarna kommer in då de med hjälp av bland annat sonar och metalldetektorer ska kunna upptäcka tunnorna. Eftersom robotarna kommer vara autonoma och inte fjärrstyrda kan de arbeta självständigt.

Under skalet på Naiad döljer sig en hel del elektronik. Grafik: Naiad

Projekt Naiad bygger på erfarenheter från det tidigare projektet Vasa där ett annat studentteam från MDH tog fram en autonom undervattensrobot som deltog i den internationella robotutbåtstävlingen RoboSub där de kammade hem utmärkelsen ”Best craftsmanship” förra året. Även Naiad kommer delta i RoboSub samt SAUC-E som är en liknande robottävling fast i Europa.

– Målet med vår robot Naiad är att under sommaren 2014 vinna utmärkelser i tävlingarna SAUC-E i Italien och RoboSub i USA, där högskolor och universitet från hela världen samlas för att föra forskningen inom undervattensrobotik framåt. Jag tror att vi har stora chanser att få pris för vår väldigt modulära konstruktion som består av ett distribuerat system, där varje delsystem har en liten specifik uppgift. Delsystemen kommunicerar och samarbetar med varandra för att klara av större uppgifter. Designen vi satt upp för hård- och mjukvara möjliggör att man enkelt kan byta ut olika delar av systemet, till exempel vid uppgradering, säger Joel Larsson, en av studenterna i projekt Naiad, på MDH:s webbsida.


Inslag på TV4 om Naiad.

För att få ihop pengar till en första prototyp av roboten, som kan användas för vidare forskning, har man lagt ut projekt Naiad på crowdfundingsidan Indiegogo. Förutom tillverkningskostnader kommer pengarna användas för inköp av komponenter såsom aktiv sonar, LiPo-batterier, akustiska modem, vattentäta kablar, linser, metalldetektor med mera. Till en början ligger fokus på Östersjön och det långsiktiga målet är att ett helt stim av Naiadrobotar ska kunna samarbeta och kommunicera med varandra.

Projekt Naiad, Facebook, Indiegogo, MDH, TV4

Tipstack till Johan!