15 robotdammsugare i stort test av Råd & Rön

Robotdammsugaren LG Hom-Bot Square blev bäst i test.

I senaste numret av konsumenttidningen Råd & Rön har man ett stort test av robotdammsugare. Senast tidningen hade ett liknande test var 2007 och det har hänt en hel del sedan dess på området.

Man har testat 15 olika modeller med priser mellan 500 – 7.000 kronor och föga förvånande blev en av de dyraste robotdammsugarna utsedd till bäst i test medan den billigaste hamnade sist.

Vad som kanske förvånar mer är att budgetmodellen Hoover Robocom RBC003 blir näst bäst i test och utses till ”bra köp”. Den får faktiskt lika högt betyg som iRobot Roomba 650 och högre än den dubbelt så dyra Roomba 780. Även Hoover Robocom RBC006 är med i testet och hamnar på en fjärdeplats, precis mellan Roomba 650 och Roomba 780.

Vinnaren heter dock LG Hom-Bot Square (VR6270LVMB) och LG är väl ett märke som, åtminstone i Sverige, inte är något man förknippar med robotdammsugare i första hand. Råd & Rön nämner själva att modellen är svår att få tag på då den endast säljs av ett fåtal återförsäljare på nätet, vilket kan vara en del av förklaringen. Det är dock en av de två dyraste robotdammsugarna i testet och kostar i dagsläget mellan 6.000 – 7.000 kronor.

Råd & Rön har betygsatt robotdammsugarna på en 100-gradig skala där 1 är sämst och 100 bäst och där delbetyg satts i följande kategorier: dammupptagning, batteri, hanterbarhet, robotegenskaper (hur smart roboten är) och ljudnivå. Det finns även delbetyg till de flesta av dessa kategorier, till exempel för olika typer av golvunderlag. Ett kriterium som dock saknas är hur bra robotdammsugarna klarar av att köra över trösklar.

Helhetsbetyget fås inte fram genom att lägga ihop delbetygen utan kategorierna väger olika tungt där dammupptagningen är viktigast och står för hela 50 procent av slutbetyget. Därefter följer hanterbarhet med 20 procent och slutligen ljudnivå, robotegenskaper och batteri som står för 10 procent vardera. För delbetygen används en skala på 1-9 där 1 är sämst och 9 bäst.


LG Hom-Bot Square (VR6270LVMB)

Detta är testvinnaren som slår både iRobot Roomba och Neatos modeller på fingrarna. LG Hom-Bot Square är den tystaste robotdammsugaren i testet med sina 53 dB(A) och är även den enda modellen, tillsammans med Hoover Robocom RBC003, som får 5 i betyg för sin dammupptagningsförmåga. Det är också de enda två modellerna som får 7 i betyg för dammupptagningen vid väggar. LG är dock det enda märket som får 7 i betyg för robotegenskaper.

LG Hom-Bot Square är den tredje generationen av Hom-Bot och har en hel del finesser. Tack vare sin kvadratiska form och de 1,5 centimeter längre sidoborstarna kommer den åt mycket bättre i hörn, vilket Råd & Röns test också vittnar om. Den är även större än de tidigare Hom-Bot-modellerna vilket har ökat kapaciteten på dammbehållaren till 0,6 liter jämfört med tidigare modeller där den var 0,4 liter.

Modellen har också ett avancerat navigationssystem kallat Dual Eye 2.0 som via en takfilmande kamera och en optisk sensor nedtill skapar sig en karta över rummen den dammsuger. På så vis vet roboten var den redan varit och slipper städa på samma ställe flera gånger. Navigationstekniken i LG Hom-Bot Square är en förbättrad SLAM-variant kallad II-SLAM (Illumination Invariant based Simultaneous Localization and Mapping) som gör att den ska fungera bra oavsett ljusförhållanden i rummet.

Roboten har även ultraljudssensorer som känner av föremål framför den och kan memorera var hinder finns under sin första runda, vilket gör att den dammsuger bättre de nästkommande städrundorna.

Precis som de flesta andra robotdammsugare i testet är Hom-Bot Square dålig på att dammsuga tjocka mattor. Den ska dock klara av att ta sig upp för 1,5 centimeter höga mattkanter och har ett Smart Turbo-läge som startar automatiskt på mattor och gör att sugmotorn går 30 procent fortare. Den kan även ställas in att fortsätta dammsuga ända tills batteriet tar helt slut, istället för att åka tillbaka till laddningsstationen.

LG Hom-Bot Square får 58 poäng av 100 i sitt samlade betyg, vilket är sju poäng högre än den näst bästa modellen i testet.

Specifikationer:

Mått: 35 x 34 x 9 cm
Dammbehållare: 0,6 l
Schemaläggning: Ja
Ljudnivå: 53 dB(A)
Vikt: 3,1 kg
Pris: 6.145 kronor (lägsta pris på Prisjakt i skrivande stund)


Hoover Robocom RBC003

Lite överraskande hamnar denna lågprismodell på andra plats i testet och utses till ”bra köp”. Det är en av de relativt få fullstora robotdammsugarna på marknaden som har en prislapp under 2.000 kronor.

Råd och Rön verkar dock ha missat att RBC003 är den enda i Robocom-serien som saknar schemaläggning av städning, vilket kan vara en dealbreaker för många. Däremot kan den återvända till laddningsstationen automatiskt. Storebror RBC006 som också är med i testet och hamnar på en fjärdeplats har dock möjlighet till schemaläggning och har dessutom en hel timme längre batteritid, enligt Råd & Röns testresultat.

Trots det låga priset är RBC003 den enda robotdammsugare i testet som får ett lika högt betyg (5) som testvinnaren vad gäller dammupptagning. Särskilt bra dammupptagning har den för väggar där RBC003 och LG Hom-Bot Square är de enda modellerna som får 7 i betyg.

Läs mer om Hoover Robocom RBC003, RBC006 och RBC009 här

Specifikationer:

Mått (D x H): 32 x 8,5 cm
Dammbehållare: 0,5 l
Schemaläggning: Nej
Ljudnivå: 59 dB(A)
Vikt: 3,1 kg
Pris: 1.850 kronor


iRobot Roomba 650

Marknadsledande Roomba från iRobot har funnits i många år och introducerade nyligen sin 800-serie i form av Roomba 880. Den modellen finns dock inte i Sverige ännu och i Råd & Röns test har man valt att testa Roomba 650 och Roomba 780.

Faktum är att 600-serien lanserades cirka ett och ett halvt år efter 700-serien och har därför fått ärva många tekniska lösningar från den senare. Därför är det kanske inte lika förvånande att Roomba 650 hamnar på tredje plats i testet och Roomba 780 på femte. Det skiljer dock endast två poäng mellan de båda men Roomba 780 är 1,5 gånger dyrare. Roomba 650 får lika högt betyg som Hoover Robocom RBC003, men har schemaläggning och avsevärt bättre batteritid där den får maxbetyget 9.

Läs mer om Roomba 650 här

Specifikationer:

Mått (D x H): 34 x 9,2 cm
Dammbehållare: 0,47 l
Schemaläggning: Ja
Ljudnivå: 62 dB(A)
Vikt: 3,6 kg
Pris: 2.890 kronor


Hoover Robocom RBC006

Detta är i grunden samma modell som RBC003 men med den stora skillnaden att den har schemaläggning och dessutom en hel timme längre batteritid (2h 40 min), enligt Råd och röns testresultat. Den har även HEPA-filter (tvättbart) samt ett turboläge. RBC006 är aningen tystare än RBC003 då den har en ljudnivå på 57 dB(A).

I totalbetyget skiljer det bara en poäng mellan RBC003 och RBC006 och den senare kostar i dagsläget cirka 650 kronor mer. För de extra pengarna får man i praktiken en RBC003 fast med schemaläggning, HEPA-filer och bättre batteritid. Det finns även en RBC009 som har allt som RBC006 har men ännu bättre batteritid samt en UV-lampa som dödar bakterier.

Läs mer om Hoover Robocom RBC003, RBC006 och RBC009 här

Specifikationer:

Mått (D x H): 32 x 8,5 cm
Dammbehållare: 0,5 l
Schemaläggning: Ja
Ljudnivå: 57 dB(A)
Vikt: 3,3 kg
Pris: 2.490 kronor


iRobot Roomba 780

Innan Roomba 880 lanserades i höstas har Roomba 780 sedan 2011 varit iRobots flaggskeppsmodell tillsammans med den identiska 790-modellen (lanserad 2012) som i själva verket är en Roomba 780 med annan färg och fler tillbehör.

Precis som Roomba 650 får även 780 maxbetyget 9 för sitt batteri som ska kunna räcka till en städtid på fyra timmar och 16 minuter. Det är den överlägset bästa batteritiden i hela testet då ingen annan robotdammsugare kommer ens upp i tre timmars städtid.

Roomba 780 har samma ljudnivå som Roomba 650 men får dock väsentligt högre betyg för sin hanterbarhet och hamnar här på betyget 7, vilket är lika högt som hos testvinnaren LG Hom-Bot Square. Den är dock 1.600 kronor dyrare än Roomba 650.

Specifikationer:

Mått (D x H): 35 x 9 cm
Dammbehållare: 0,3 l
Schemaläggning: Ja
Ljudnivå: 62 dB(A)
Vikt: 3,9 kg
Pris: 4.390 kronor


De övriga modellerna i testet är följande:

Testet i sin helhet kan läsas i senaste numret (10/2013) av Råd & Rön och där finns fler detaljer som till exempel strömförbrukning för de olika modellerna. Det går även att läsa testet på Råd & Röns webbsida där dessutom ytterligare tre robotdammsugare har betygsatts.