Transportrobot ska avlasta vårdpersonal på Mälarsjukhuset

Foto: RobCab

I onsdags invigdes roboten Bärtill på Mälarsjukhuset i Eskilstuna. Robotens uppgift är att transportera bland annat sängar, vagnar, mediciner och blod mellan sjukhusets olika delar för att på så vis avlasta vårdpersonalen.

Det handlar om en transportrobot från svenska RobCab som har utvärderats på Mälarsjukhuset ända sedan 2010. Nu sätts den alltså i skarpt bruk på Viktoriaenheten. Roboten kan helt autonomt navigera sig fram genom sjukhuset och även åka hiss på egen hand. Saker som roboten ska transportera placerar personalen i väggstationer och via en dator eller pekskärm kan order ges till roboten.

-Det finns en amerikansk robot som liknar vår men den lastar och lossar inte automatiskt och de använder specialvagnar. Därför tycker vi att vår är ett strå vassare, säger Hans Skoog, vd för RobCab, till Ny Teknik. Den amerikanska roboten det syftas på är sannolikt TUG, som används på flera sjukhus i USA och även i Danmark.

För att inte kollidera med saker och folk i sjukhuskorridorerna har roboten försetts med flera sensorer, bland annat laserskanner och ultraljudssensorer. När batteriet börjar bli svagt åker roboten automatiskt och laddar upp sig. RobCab har under utvärderingsåren hunnit få in en hel del feedback och ändrat på sin robot flera gånger.

-Vi har utvecklat roboten under två år, och nu har vi ett system som är färdigt för marknaden, säger Hans Skoog till Ny Teknik.

Den meterhöga gula roboten kan, förutom att transportera blod och annat i sitt inbyggda lastfack, dra sängar och vagnar mellan olika delar av sjukhuset. På sikt ska den även kunna åka till apoteket eller kiosken för att hämta saker åt patienterna. RobCabs transportrobot kommer spara mycket värdefull tid åt vårdpersonalen som därmed kan ägna mer tid åt patienterna.

Lyssna: ”Det är klart att det känns overkligt”

Om det fungerar bra att arbeta tillsammans med roboten Bärtill kan det i ett senare skede bli aktuellt att investera i flera robotar, skriver Landstinget Sörmland i sitt pressmeddelande.

– Det här är ett utmärkt exempel på hur viktigt det är att jobba med innovation i vården. Landstinget måste fortsätta vara öppet för nya sätt att arbeta med uppfinningar. Det gynnar både patienten och personalen, säger Åsa Kullgren (S), landstingsstyrelsens ordförande.

RobCab, SVT, Landstinget Sörmland, NyTeknik, SR, SVT