
Vid TU Wien har forskare utvecklat en quadrotor som använder en vanlig smartphone som hjärna. Till skillnad från till exempel AR.Drone är mobilen integrerad i själva farkosten som dessutom flyger helt autonomt.
Quadrokoptern kan navigera helt på egen hand genom ett rum och den använder sig bland annat av mobilens kamera för bildbearbetning, navigation med mera som sker i en app. Mikrokontroller ser till att rotorerna håller rätt hastighet för stabil flygning och alla beräkningar sker ombord på quadrotorn, vilket innebär att ingen utomstående input eller beräkningskraft behövs.
Den navigerar utan GPS men är i dagsläget beroende av QR-liknande koder i golvet för att kunna navigera. Man hoppas dock kunna slopa dessa framöver.
”I framtiden ska quadrokoptern även kunna klara det utan dessa koder. istället vill vi att den ska använda naturligt förekommande referenspunkter som kan hämtas via kameradata och även från djupsensorer likt Microsoft Kinect”, säger Annette Mossel, chefsingenjör för projektet. Mossel har tillsammans med sina examensstudenter Christoph Kaltenriner och Michael Leichtfried utvecklat quadrokoptern.

Man valde vid bygget att inte basera sin UAV på någon kommersiell plattform utan har valt kompententerna omsorgsfullt för att hålla priset nere. Den dyraste komponenten är själva smartphonen och totalkostnaden ligger under 1.000 euro. Quadrotorn är avsedd för inomhusflygning och kan navigera även i små rum. Den stora utmaningen här har varit att kompensera för de aerodynamiska skillnader som uppstår i hörn och nära väggar.
Som exempel på framtida användningsområden för en UAV som den denna nämner man bland annat hur brandmän skulle kunna skicka in den i en brinnande byggnad där den flygande roboten sedan kan skicka en 3D-bild från insidan av byggnaden.