Robotbebisen Diego-san ler för kameran

Roboten Diego-san kan simulera en mängd olika ansiktsuttryck. Klicka för fullstorlek. Foto: Montage från Youtube

Machine Perception Lab vid University of California San Diego (UCSD) har utvecklat denna bebisrobot med det uttrycksfulla ansiktet. Roboten ska användas som en forskningsplattform för att studera den kognitiva utvecklingen hos spädbarn.

Förutom det människoliknande ansiktet, som kan visa en rad olika känslouttryck, har Diego-san, som roboten heter, fått en komplett kropp på 130 cm. Hela roboten väger 30 kg och tanken är att den ska efterlikna ett barn i ettårsåldern. Man har dock fått göra roboten större än en riktig ettåring för att kunna få plats med all hårdvara i huvudet (bland annat 18 RC-servon).

Diego-san har en kamera i varje öga, två mikrofoner, IMU-sensorer, 38 potentiometrar, 88 trycksensorer och kroppen rör sig tack vare totalt 44 pneumatiska aktuatorer som drivs via en extern luftkompressor. Med huvudet inräknat har roboten totalt 62 frihetsgrader.

UCSD har fått finansiering via National Science Foundation, vilket gjort att de kunnat kontraktera japanska Kokoro och amerikanska Hanson Robotics, två företag som specialiserat sig på människoliknande, animatroniska robotar och androider. Kokoro har utvecklat själva kroppen medan Hanson Robotics skapat huvudet.

Hanson Robotics är tidigare kända bland annat för sin Einsteinrobot som de via ett samarbete med KAIST dessutom monterat på en gående HUBO-robot.

Två andra mycket människolika, animatroniska robotar från Hanson Robotics är Jules och Phil som kan ses i videoklippen nedan.


Jules demonstreras på WIRED Nextfest 2006.


Phil intervjuas av PBS.

RoboKind

Hanson Robotics har även utvecklat en humanoid robot kallad RoboKind som även den har ett uttrycksfullt ansikte, dock med en mer ”cartoonish” look. RoboKind har 36 frihetsgrader och är fylld med sensorer som IMU, gyro, accelerometer, vridmomentsensor, beröringssensorer och temperatursensorer. Den säljs som forskningsrobot till bland annat universitet och kan köpas i olika konfigurationer beroende på användningsområde. Priset varierar då mellan $8.500 – $14.500 (55.000 – 95.000 kronor). Man har även hintat om att en mindre och billigare modell av roboten är på gång.

RoboKind har flera olika utbytbara ansikten och nedan ser vi Zeno. Det finns även en kvinnlig variant som heter Alice. Några andra användningsområdena som nämns, förutom forskning och utbildning, är autismterapi och som plattform för RoboCup.

Det unika med RoboKind är Hanson Robotics patenterade, hudliknande material kallat Frubber. Det är en biomimetisk polymer som veckar och drar ihop sig likt riktig hud. Roboten kan simulera rörelserna av över 32 olika ansiktsmuskler och ögonen rör sig oberoende av varandra samt är försedda med varsin 720p HD-kamera på 30 fps, vilket ger stereoskopiskt seende.

Den 31 oktober 2012 presenterades konsumentversionen RoboKind R-50 av Hanson Robotics. Den är 69 cm hög, väger 5,7 kg och har 36 frihetsgrader, varav 11 i huvudet. I roboten sitter ett moderkort med en Intel Atom Z530 1,6 GHz CPU med 1 GB DDR2 RAM, 4 GB flashminne och ett 16 GB microSD-kort. Se fullständiga specifikationer i detta datablad.

Machine Perception Lab, Hanson RoboKind, Gizmag, IEEE Spectrum

En kommentar till “Robotbebisen Diego-san ler för kameran”

Kommentarer är stängda.