
I ett vägtåg följer bilarna helt autonomt ett ledarfordon som körs av en mänsklig förare. Foto: SARTRE
Bilar som kör automatiskt i vägtåg är möjliga på vanliga motorvägar, det har Volvo PV kommit fram till efter att det treåriga EU-finansierade SARTRE-projektet (Safe Road Trains for the Environment) nu avslutats.
Det lär nog dröja ett tag till innan vi har helt autonoma bilar som kör omkring på vägarna i Sverige, men Volvo och sex andra partners som deltog i SARTRE har valt en slags mellanväg där bilarna kör delvis av sig själva. Ett vägtåg fungerar så att en mänsklig förare i en lastbil tar täten och personbilarna hänger sedan på automatiskt bakom i ett tåg som kan bestå av åtminstone fyra efterföljande bilar. Genom att anpassa teknik som redan idag används i personbilar, kombinerat med ny teknik, kan man köra i upp till 90 km/t med ner till fyra meters lucka mellan fordonen.
-Grundprincipen är att fordonen i konvojen upprepar ledfordonets rörelser. För att uppnå detta har vi utökat den kamera-, radar- och laserteknik som används i de nuvarande säkerhets- och stödsystemen, såsom adaptiv farthållare, City Safety, Lane Keeping Aid, Blind Spot Information System och Park Assist Pilot, säger Erik Coelingh, teknikspecialist på Volvo Personvagnar, i ett pressmeddelande.
Utöver den redan befintliga tekniken som anpassats till vägtåg har man fått utveckla en prototyp av ett människa-maskin-gränssnitt i form av en pekskärm där man kan se status och ansluta eller koppla loss sig från ett vägtåg. Den specialutbildade föraren som kör längst fram i vägtåget måste godkänna varje till- och frånkoppling i tåget manuellt via sin egen pekskärm. I videon ovan visas hur detta fungerar. Man har även fått utveckla ny teknik för själva kommunikationen (som sker trådlöst via IEEE 802.11p) mellan fordonen i vägtåget.
Via en pekskärm kan man se status samt gå in i och ur ett vägtåg.
Förutom att föraren får tid över till att läsa tidningen, äta, jobba eller ta en tupplur när bilen kör sig själv finns andra fördelar med att köra i ett vägtåg. Eftersom bilarna kör på led tätt inpå minskar luftmotståndet och därmed även bränsleförbrukningen med 10-20 procent. Dessutom frigörs mer utrymme för övriga bilister när man kan hålla ett mycket kortare avstånd mellan bilarna i vägtåget.
Den 28 maj 2012 testades ett vägtåg för första gången på allmän motorväg.
Visionen på lång sikt är att vägtåg, eller platooning som det också kallas, ska vara attraktivare och bekvämare än kollektivtrafik vid längre resor. En viss avgift kommer förmodligen också att införas för vägtåg.
Ny Teknik har provkört i ett av Volvos vägtåg och hur det gick kan ni läsa här.
SE ÄVEN:
3 reaktioner till “Volvos projekt med vägtåg framgångsfullt avslutat”
Kommentarer är stängda.