För den som är sugen på att bygga sin egen robot men vill slippa löda finns en nybörjarvänlig byggsats för en 5-axlig robotarm som inte kostar skjortan. Robotnyheter har testat den.
Robotarmen, som tar cirka 2-3 timmar att bygga, har fem frihetsgrader och fjärrstyrs via en handkontroll med cirka en meter lång kabel. Förutom att man får en robotarm att leka med lär man sig även hur den är uppbyggd när man monterar ihop alla delar. Man får till exempel bygga alla fem växellådor för hand, med totalt 25 kugghjul och fem motorer, som är den pilligaste biten.
Demonstration av robotarmen.
För att montera ihop robotarmen behöver man en stjärnmejsel, en avbitartång för att knipsa ut plastdelarna, en plattång (eller pincett) för att få i muttrar och annat. En hobbykniv eller fil kan även vara bra för att avlägsna ”skägget” på plastkomponenterna. Man behöver även fyra D-batterier (R20) för att driva roboten (ingår ej). Ingen lödning krävs.

Robotarmen klarar av att lyfta upp till 100 gram tunga föremål och vid ett test med en vanlig kryddburk i glas på 127 gram så lyckades den förvisso lyfta den ända upp, men det hördes att motorn var ansträngd. Grippern har en greppvidd på cirka fyra centimeter och är gummerad på insidan för bättre grepp. Dessutom har den en stark lysdiod som underlättar när man ska sikta in sig på ett objekt.
Via fjärrkontrollens fem spakar styr man varje motor individuellt och det tar ett tag innan man lärt sig kontrollerna så grippern hamnar där man vill. När man lärt sig de olika spakarna kan man kombinera dem för att få till effektivare rörelsebanor. Robotens armbåge kan vinklas 300 grader och basen 180 grader samt roteras 270 grader, vilket ger stor rörelsefrihet. På robotarmen finns fästen för att samla ihop de lösa kablarna och man kan även komplettera dessa med vanliga buntband om man tycker de spretar för mycket.

Byggsatsen rekommenderas för barn över 8 år (det står förvisso 14+ på kartongen) men anvisningarna är endast på engelska. I övrigt är det välillustrerade steg-för-steg-instruktioner man får med. Skulle man ändå ha problem med att tolka dessa finns en instruktionsvideo nedan som visar hur man bygger ihop robotarmen. Det är dock den USB-styrda versionen av roboten som visas i videoklippen, men monteringen är exakt likadan förutom vad gäller styrkortet i roboten. Detta kort går för övrigt att köpa till i efterhand för cirka 350 kronor om man vill kunna styra sin robot via datorn istället för endast med handkontrollen. Då kan man även programmera in en sekvens av rörelser, likt på en vanlig industrirobot.
Steg-för-steg-montering av robotarmen (del 1 av 5).
Recension samt snabbare variant av monteringen.
Denna robotarm går under ett antal olika namn men originaltillverkaren är OWI och själva robotarmen heter OWI-535 Robotic Arm Edge. Söker man på nätet kan man hitta flera exempel där personer har hackat och modifierat sina robotarmar så de går att styra via iPod Touch, rulla runt på en mobil plattform med mera. Det väcker tankar om hur man skulle kunna använda den som en billig robotarm för till exempel en Turtlebot eller liknande.
Robotnyheters exemplar av byggsatsen kommer från RoligaPrylar.se som nu prissänkt den till 398 kronor (kostade tidigare 549 kronor) vilket sannolikt är billigast i Sverige. De verkar även ha det lägsta priset i Sverige på Lego Mindstorms NXT 2.0 som är mycket populärt bland hobbyrobotbyggare.
+
–
|
Fler foton på byggsatsen







Foton: Robotnyheter