
Rob Spence förlorade sitt öga för sex år sedan i en olycka med ett gevär och har nu sitt egentillverkade cyborgöga (en trådlös videokamera) i ögonhålan. Numera går han under namnet Eyeborg. I samband med lanseringen av det kritikerrosade spelet Deus Ex: Human revolution, där man spelar en cyborg, har Spence undersökt hur långt vi har kvar till att i verkligheten skapa de cyborgegenskaper som hjälten i spelet har. Resultatet blev dokumentären Deus Ex: The Eyeborg Documentary som kan ses nedan.
Spelet utspelar sig år 2027 och huvudkaraktären Adam Jensen är en före detta SWAT-polis och numera säkerhetschef på Sarif Industries som är ledande på human augmentation (tekniskt uppgraderade människor). Han dödas nästan i samband med ett inbrott på företaget, men hans liv räddas av arbetsgivaren tack vare cyborgtekniken de besitter. Han får inte bara sitt liv tillbaka utan förses även med övermänskliga krafter och är nu redo att söka upp de som försökte döda honom.
I dokumentären får vi bland annat se företaget Tanagram Partners visa en prototyp av en rökdykarmask som använder sig av augmented reality (förstärkt verklighet) genom att visa temperatur, syrenivå och annan viktig information i brandmannens synfält. Den omfattar även en meny som visas ovanpå handen, där varje finger är ett menyval. Inom två år räknar de med att ha brandmasken ute på marknaden. Augmented reality (AR) kan förenklat beskrivas som ett lager datorgrafik ovanpå det vanliga synfältet och kan innehålla extrainformation om föremål man ser eller status för utrustningen/dräkten man bär. Terminatorfilmerna är ett känt exempel där AR används.
Vi träffar även finska Miika Terho som är blind på grund av retinitis pigmentosa och som i ett experiment fick ett chip implanterat under näthinnan november 2008. Tack vare det kunde han urskilja formen på objekt och till och med läsa bokstäver i viss mån.
Spelhjälten Adam Jensen har bland annat ett cyborgöga med en videokamera, liknande vad Rob Spence har. Ögat är även kopplat till synnerven, precis som Miika Terhos implantat, samt har AR likt rökdykarmasken från Tanagram Partners. Med andra ord finns redan grundtekniken för att konstruera ett cyborgöga liknade det i spelet Deus Ex: Human revolution.
Andra vi får möta i dokumentären är några personer som förlorat ena respektive båda armarna och nu använder den avancerade handprotesesen i-LIMB Pulse och Staff Sgt. Heath Calhoun som förlorade båda sina ben i det militära. Det görs även ett besök på Island hos företaget Össur som tillverkar den världsledande benprotesen Power Knee.
På frågan om den cyborgteknologi Adam Jensen har i Deus Ex: Human revolution kommer existera på riktigt år 2027, då spelet utspelar sig, svarar Joseph Junke, VD vid Tanagram Partners:
Absolut! Men den stora utmaningen är hjärna-till-maskin-gränssnittet.
Den 5 september recenserade SVT:s Gameplay spelet och gav det en fyra (av fem möjliga) i betyg. Avsnittet kan ses på SVT Play till och med den 5 oktober 2011.
Deus Ex: Human revolution, Eyeborg project, Tanagram Partners, Aftonbladet webbtv
SE ÄVEN:
2 reaktioner till “Möt verklighetens cyborger”
Kommentarer är stängda.