5 robotgräsklippare i test av Råd & Rön

Husqvarna Automower 220 AC blev bäst i test.

Tidningen Råd & Rön har i senaste utgåvan testat fem olika robotgräsklippare för medelstora till större trädgårdar. Vinnaren blev den dyraste robotklipparen – Husqvarna Automower 220 AC.

Helhetsbetyget är baserat på olika delbetyg, men är inget medelvärde. Olika egenskaper har getts olika tyngd vid bedömningen av slutbetyget. Till exempel har klippförmåga getts hela 50 procent inverkan på slutbetyget. Därefter ljudnivå 15 procent, batteri 15 procent, hanterbarhet 10 procent, manual 5 procent och energi 5 procent.

Uppdaterade priser 31 maj 2012: Sedan denna artikel skrevs, våren 2011, har priserna sjunkit på vissa modeller. På Wiper Blitz XP har det däremot ökat, vilket kan tyda på en utgående modell, men en Blitz X för 11.995 kronor finns nu. Priset på Viking Imow MI 322C är oförändrat och märket Lizard är uppköpt av Stiga som säljer egna robotklippare baserade på samma teknik (Zucchetti).

De fem modeller som testats ligger inom prisspannet 10.000 – 20.000 kr och är följande:

  1. Husqvarna Automower 220 AC (20.000 kr  17.990 kr)
  2. Lizard S1 (14.000 kr 15.000 kr. Varumärket Lizard har köpts upp av Stiga)
  3. Wiper Blitz XP (13.000 kr. 14.995 kr. Utgående modell? Wiper Blitz X finns för 11.995 kr)
  4. Viking Imow MI 322C (13.900 kr)
  5. Robomow RM400 (14.000 kr  12.700 kr)
Prisvärd: Lizard S1

Näst bäst i testet blev Lizard S1, som fick utmärkelsen ”Bra köp”. Dock var det den långsammaste robotgräsklipparen med sina 110 minuter. Bland fördelarna kan nämnas priset på 14.000 kr samt att den hade lägst klippkostnad (elförbrukning). Efter en snabb koll på nätet kunde Robotnyheter dock hitta Lizard S1 för endast 8.999 kr i en nätbutik.

Samtliga robotgräsklippare utom Lizard S1 och Wiper Blitz XP är programmerbara (Lizardmodellen är i själva verket samma grundmodell (Zucchetti) som Wiperklipparna, men som fått ett lite lyxigare utseende och säljs under annat namn), vilket gör att de kan starta automatiskt ett visst klockslag när du är bortrest eller om du har roboten ute i sommarstugan. Å andra sidan behöver Lizards och Wipers modeller inte någon avgränsningskabel utan har istället sensorer som själv känner av när gräset tar slut och då vänder.

Gemensamt för samtliga modeller i testet är att de klipper mycket långsammare än det tar med en vanlig motorgräsklippare eller åkgräsklippare. Fördelarna är att de är betydligt tystare eftersom samtliga drivs med elmotorer. ”Testvinnaren Husqvarna Automower 220 AC låter nästan inte alls på 10 meters håll”, skriver Råd & Rön. Husqvarnas Automower utmärker sig som den snabbaste robotklipparen i testet med endast 50 minuters klipptid jämfört med övriga som ligger mellan 80 – 110 minuter. Man bör dock ha i åtanke att Automower 220 AC kostar 6.000 – 7.000 kr mer än resterande klippare.

En annan gemensam nackdel robotgräsklipparna har är att de inte klarar av att klippa kanter så bra. Det blir någon centimeter extra oklippt längst ut i kanterna, så man slipper inte helt lite manuell klippning med grästrimmer.

Den billigaste robotgräsklipparen är Wiper Blitz XP som kostar 13.000 kr. Den fick även kritik och sänkt helhetsbetyg för bristande säkerhet på grund av att skärbladen inte automatiskt stannar när man lyfter upp den (detta ska de dock göra, enligt uppgifter till Robotnyheter, och det kan ha berott på ett defekt testexemplar). Man ska dock komma ihåg att Wiper Blitz är den billigaste i testet och alla Wipers dyrare modeller har detta som standard, till exempel Wiper Runner Basic som matchar Husqvarna Automower 220 AC bättre i pris (endast 800 kr dyrare).

Robomow RM 400 med laddningsdocka.

Vad gäller klippresultat, det som vägde tyngst för slutbetyget, var Husqvarna Automower bäst för normalt gräs som den klipper ”mycket jämnt och snyggt” enligt Råd & Rön. Här gav dock de enklaste klipparna, Wiper och Lizard, ett bättre klippresultat än de övriga programmerbara. Ingen av robotgräsklipparna har heller någon uppsamlare för gräset utan är så kallade mulcherklippare. Det avklippta gräset mals istället i småbitar och fungerar som gödning för gräsmattan.

Husqvarna och Lizard klarade utan problem av att klippa i sluttningar. Där var Wiper inte lika bra och allra sämst var modellerna från Viking och Robomow, som båda även väger hela 10 kilo mer än övriga robotar eftersom de har tunga blybatterier. Övriga modeller drivs av Lithium-Jon eller Ni-MH-batterier.


Husqvarna Automower 220 AC in action.

SE ÄVEN:

9 reaktioner till “5 robotgräsklippare i test av Råd & Rön”

  1. Lite märkligt att de har testat så olika modeller, som egentligen inte är jämförbara. Husqvarna-modellen är avsedd för att klippa ca 1800 kvm, medan Lizard och Wiper Blitz XP är avsedda för mindre tomter, ca 700 kvm. Att Wipers modeller inte stannar kniven när man lyfter, stämmer inte. Jag har själv en Wiper Blitz XP och den stannar direkt när man lyfter eller välter den. De måste haft ett trasigt exemplar. Dessutom är Wiper Blitz XP en utgången modell, och man borde snarare jämfört med Wiper Runner Basic, som är jämförbar med Husqvarna Automower 220AC . Man börjar undra om testet är sponsrat av Husqvarna.

    1. En Svensk produkt måste få vinna!
      Med det urvalet så är det snarast en köpt test av Husqvarna.
      Råd & Rön tidningen knappast värd mer än återvinnings priset

      Oj du har helt rätt Kenny Z

  2. Ni vissar en felaktig bild på robomow RM 400, den ni visar är en RL 2000 och den är förbannat bra vill jag säga, har nämligen en sådan själv. RL 2000 klara av hela 2000 kvm medan RM bara klarar 400 kvm.

  3. Många kloka råd här. Hur fungerar den enklare Husqvarana 210c? Är det någon som har haft erfarenhet? Jag har hört att Husqvarna Automovers är effektiva och tystare men deras mindre blad lättare går sönder och bladen då blir kvar i trädgården…stämmer detta?

    1. Husqvarna 210c är en ladd- och slinggenerator, alltså ett tillbehör
      till deras robotgräsklippare. Den enklaste robotklipparen från Husqvarna
      är Automower 305, som det finns en utförlig artikel om här på
      Robotnyheter.

       http://www.husqvarna.com/se/accessories/product-accessories/tillbehor-robotklippare/ladd-och-slinggenerator-210c/

      Jag har också läst om att skärbladen från Automower (och andra
      robotklippare med löstagbara skärblad) kan gå sönder och hamna i
      gräsmattan ifall de slår i t.ex en sten eller nåt annat hårt. Det är
      dock inget jag kan bekräfta men det låter farligt om det stämmer, ifall
      man till exempel har husdjur eller går barfota och råkar trampa på de
      vassa resterna i gräsmattan.

  4. Köpte min Husqvarna 220 på robotgräsklippare.fi där var den billigaste pga att kronan är stark o euro svag ,det är en fantastisk maskin och bästa investering en gift man kan göra, kan garantera att man är nöjd

Kommentarer är stängda.