Nu har sommarjobbande ungdomar och utländska lågavlönade bärplockare fått konkurrens – av en robot. I Japan (var annars) har en robot som plockar jordgubbar tagits fram av The Institute of Agricultural Machinery – Bio-oriented technology Research Advancement INstitution (IAM-BRAIN). Den tilldelades nyligen en utmärkelse i kategorin servicerobotar vid den årliga Robot Award-tillställningen i Japan, som var den fjärde i ordningen.
Med hjälp av dubbla kameror för 3D-seende samt färgavkänning plockar den omsorgsfullt de röda bären genom att knipsa av och greppa dem i stjälken, för att inte skada själva jordgubben. Tillverkarna har ställt in tröskelvärdet för färgavkänningen på 80 procent, vilket innebär att jordgubbar som är röda till minst 80 procent klassas som mogna och plockas.
Roboten kan skörda över 60 procent av jordgubbarna i en odling och det tar runt nio sekunder att plocka varje enskilt bär. För mänskliga plockare tar det 2.000 timmar att beta av 1.000 kvadratmeter jordgubbsplantage, varav cirka en fjärdedel av tiden, eller 500 timmar, upptas av skördandet. Med robotens hjälp beräknas skördandet uppta 60 procent av den tiden, det vill säga endast 300 timmar.
Även om roboten utvecklats för att skörda jordgubbar kan samma teknik användas för andra grödor, t.ex tomater. Roboten testas just nu ute på fältet av odlare under omständigheter som är väldigt lika faktiska arbetsförhållanden, säger Shigehiko Hayashi vid trädgårdsodlingstekniska avdelningen hos IAM-BRAIN. Han säger även att forskningen kommer bli klar i år och därefter kommer de konstruera en mer praktisk version, istället för den prototyp de har idag.