Mexikos första robotbaserade arkeologiska utforskning har skett i ruinerna av den gamla mayastaden Teotihuacan, där de berömda sol- och månpyramiderna finns. En 2.000 år gammal tunnel har nu upptäckts med hjälp av den fjärrstyrda roboten ”Tlaloque 1”, som namngetts efter den Aztekiska regnguden.
Staden tros ha uppkommit redan år 600 före Kristus och haft sin storhetstid omkring 300-600 efter Kristus. 1905 inleddes de arkeologiska utgrävningarna av staden och nu, lite drygt 100 år senare, får de hjälp av en robot för att se om det är säkert nog för att skicka ner människor. En liknande robot har tidigare använts för att utforska pyramiderna i Egypten 2002. Då upptäcktes en dold dörr och kammare i en 4.000 år gammal pyramid.
Den fyrhjulsdrivna roboten mäter endast 50x30x20 cm och två videokameror som kan roteras 360 grader. Den har inbyggd belysning framtill och videoströmmen från kamerorna skickas till en datorskärm ovan jord. ”Tlaloque 1” är specialbyggd för uppdraget av robotingenjören Hugo Armando Guerra Calva som är utbildad vid National Polytechnic Institute of Mexico.