Raspberry Pi 3B+ med snabbare nät lanserad

Igår släpptes en ny version av Raspberry Pi med en hel del förbättringar. Det har dock sitt pris i att den är betydligt strömhungrigare än sina föregångare.

Den 14 mars, det vill säga på pi-dagen, lanserades en ny version av den populära kreditkortsstora datorn Raspberry Pi. Den senaste modellen heter Raspberry Pi 3B+, eller Raspberry Pi 3 Model B+ som den fullständiga modellbeteckningen lyder. Den påminner mycket om sin föregångare Raspberry Pi 3 Model B från 2016 men har förbättrats på en rad punkter.

Bland annat har klockfrekvensen på processorn skruvats upp från 1,2 GHz till 1,4 GHz. Den har även fått bättre värmehantering och stöd för Power-over-Ethernet via en separat PoE HAT med fläkt som kommer lanseras inom kort (se foto längre ner). Raspberry Pi 3B+ har även stöd för Gigabit Ethernet, dock via USB 2.0 som begränsar hastigheten till 250-300 Mbps i praktiken. Det handlar ändå om runt tre gånger så hög hastighet över Ethernet jämfört med föregående modell.

Även den trådlösa överföringshastigheten har blivit högre. Nu finns stöd för dual-band 802.11ac wifi och Bluetooth 4.2. Kretsarna för trådlösa funktioner har dessutom kapslats in, vilket innebär att hela kretskortet nu klassas som en radiomodul enligt FCC:s regler.

En annan nyhet är förbättrat PXE-nätverk (boot över nätverk) samt bättre stöd för att boota datorn från ett vanligt USB-minne. Raspberry Pi 3B+ drar dock betydligt mer ström än sin föregångare och en högkvalitativ strömadapter på 2,5A rekommenderas.

Priset för Raspberry Pi 3B+ ligger i USA på 35 dollar och här i Sverige går den vid lansering att köpa för 449 kronor. Som jämförelse kostade föregångaren 499 kronor vid lanseringen för två år sedan. Numera har priset på den sjunkit till 314 kronor.

Specifikationer för Raspberry Pi 3B+

  • SoC: Broadcom BCM2837B0 quad-core A53 (ARMv8) 64-bit @ 1.4GHz
  • GPU: Broadcom Videocore-IV
  • RAM: 1GB LPDDR2 SDRAM
  • Networking: Gigabit Ethernet (via USB channel), 2.4GHz and 5GHz 802.11b/g/n/ac Wi-Fi
  • Bluetooth: Bluetooth 4.2, Bluetooth Low Energy (BLE)
  • Storage: Micro-SD
  • GPIO: 40-pin GPIO header, populated
  • Ports: HDMI, 3.5mm analogue audio-video jack, 4x USB 2.0, Ethernet, Camera Serial Interface (CSI), Display Serial Interface (DSI)
  • Dimensions: 82mm x 56mm x 19.5mm, 50g

Källa: RaspberryPi.org

Raspberry Pi