Robotskrivna artiklar är nu de mest lästa hos Mittmedia

Så här kan en av Mittmedias robotskrivna artiklar om fastighetsaffärer se ut. Foto: Mittmedia

Sedan i höstas har en textrobot skrivit artiklar om bostadsaffärer hos Mittmedia. Numera är dessa artiklar de mest lästa bland de digitala prenumeranterna.

Mittmedia, som bland annat äger dagstidningarna Dala-Demokraten, Örnsköldsviks Allehanda, Östersunds-Posten, Sundsvalls Tidning och Gefle Dagblad, var tidigt ute med så kallad robotjournalistik i Sverige. Mittmedia fortsätter att satsa på sin robotjournalistik och efter att deras textrobot under två års tid skrivit sportartiklar har den nu även börjat skriva om bostadsaffärer. Textroboten kallas Rosalinda och utvecklas av United Robots, ett företag som Mittmedia även är medgrundare och delägare till.

Sedan september 2017 har den nya bostadsaffärsroboten varit i drift och har nu hunnit skriva över 10.000 artiklar. Dessa har också blivit såpass populära att de numera seglat upp som den mest lästa typen av artiklar bland Mittmedias digitala prenumeranter. Vad textroboten gör är att skriva en artikel varje gång en bostad säljs i de områden där Mittmedias läsare finns.

Enligt Mittmedia säljs över 100.000 bostäder varje år inom deras geografiska område och därför skulle det inte vara ekonomiskt försvarbart att låta mänskliga reportrar sitta och skriva alla dessa artiklar. Tidigare publicerade man långa listor över sålda bostäder men med hjälp av den nya tekniken kan de som är digitala prenumeranter ställa in skräddarsydda bevakningar så de till exempel kan få notiser i mobilen när grannens hus har sålts och även se vem som är den nya ägaren, hur mycket fastigheten såldes för med mera.

”Detta skulle inte gå att göra utan maskinernas hjälp och skulle troligen inte heller kunna göras bättre om en människa gjorde artiklarna”, skriver Mittmedia.

Roboten analyserar datan i varje bostadsaffär för att hitta något som sticker ut och därefter kunna generera en intressant vinkel på rubriken. Till och med fotona på de sålda fastigheterna kan textroboten ta fram på egen hand via en kombination av Google Street View och Google Vision. Den sistnämnda är en molntjänst som använder sig av maskininlärning för att förstå vad en bild föreställer och kan hitta den bästa vyn på huset. Ett exempel på hur de automatiskt genererade bostadsartiklarna kan se ut kan ses i rubrikbilden högst upp, eller på DT.se för de som är digitala prenumeranter hos Mittmedia.

Mittmedia