11 robotdammsugare i test av Aftonbladet

2018 års första stora test av robotdammsugare kommer från Aftonbladet. De har testat elva modeller varav de flesta återkommer från 2016 års test, men tre nykomlingar är också med.

Aftonbladet har testat totalt elva robotdammsugare i en hemmiljö på runt 140 kvadratmeter. Man har bland annat mätt ljudnivå, testat robotarnas förmåga att ta sig över trösklar av olika höjd, vilka finesser som finns och även tagit hänsyn till priset när man har satt de olika delbetygen. En dyr robotdammsugare som presterar lika bra som en billigare modell får därmed ett lägre delbetyg i pris/prestanda-kategorin.

Electrolux PUREi9

Bäst i test blir Electrolux PUREi9, trots sin höga prislapp. Det är den senaste modellen från Electrolux och är precis som föregångaren MotionSense triangulär till formen, vilket gör att den ska komma åt bättre i hörn. Detta gör den också, enligt Aftonbladet, och är dessutom den bästa i testet på att klara av att ta sig över trösklar.

Till skillnad från sin föregångare som åker omkring mer eller mindre slumpmässigt navigerar PUREi9 via SLAM med hjälp av en ”3D vision”-sensor framtill som bygger på en kamera omgärdad av två lasrar. ”Pure i9 är utan tvekan den bästa robotdammsugaren just nu”, skriver Aftonbladet som avslutning i sitt test.

Läs mer om Electrolux PUREi9 här


Dyson 360 Eye

Foto: Robotnyheter

En annan modell som placerar sig bra i testet är Dyson 360 Eye. Den suger upp damm och smuts bäst av alla testade modeller, enligt Aftonbladet. Därför är det lite märkligt att de ger Dysons modell samma delbetyg i sugförmåga som iRobot Roomba 980, i synnerhet som de skriver i omdömet om den senare att ”Dyson får upp betydligt mer [smuts ur mattorna]”.

Robotnyheter har också testat Dyson 360 Eye och kan bekräfta att sugförmågan är mycket kraftig för att vara en robotdammsugare, förmodligen den kraftigaste på marknaden. Svagheterna i denna modell ligger främst i den ljuskänsliga 360-graderskameran samt att den är flera centimeter högre än de flesta andra robotdammsugare och därför inte kommer in under vissa möbler.


Ecovacs Deebot Ozmo 610

En annan nykomling i årets test av robotdammsugare är Ecovacs Ozmo 610. Ecovacs är marknadsledande på hemrobotar i Kina, som är deras hemmamarknad, och har även lyckats ta en fjärdedel av marknaden i Tyskland. Sedan sommaren 2017 har Ecovacs en nordisk distributör så deras robotdammsugare är nu lättare att få tag på i Sverige.

Deebot Ozmo finns i två modeller – 610 och 930. Deebot Ozmo 610 är den enklare av de två och har ingen lasersensor för navigation. Däremot kan den styras och schemaläggas över wifi med en mobilapp. Den har också en mopp med tillhörande vattentank och kan därmed både dammsuga och våttorka golven. Deebot Ozmo 610 klarar dock trösklar dåligt enligt testet men får ändå ett högt totalbetyg.


Samtliga robotdammsugare i testet:

Electrolux Motion Sense ERV5100IW
Miele Scout RX1
Irobot Roomba 980 (Klicka för att läsa Robotnyheters test)
Irobot Roomba 865 (Klicka för att läsa Robotnyheters test)
Dyson 360 Eye (Klicka för att läsa Robotnyheters test)
Neato Botvac connected
Neato Botvac D85
► LG VR65710LVMP
Ecovacs Deebot Ozmo 610
► Philips SmartPro Active FC8832/01
Electrolux Pure i9 PI91-5

Läs testet i sin helhet på Aftonbladet.se.