Veckans videor: Donald Trump-robot, RealDolls sexrobot och Coyote III

Coyote III är en terränggående robotrover från tyska DFKI (German Research Center for Artificial Intelligence). Den meterlånga roboten väger mellan 12-20 kilo beroende på utrustning och tar sig fram med en hastighet av 1,3 meter per sekund. Ursprungligen designades den för rymdutforskningsuppdrag men visade sig fungera bra även för andra tillämpningsområden här på jorden.

Roboten har fyra specialdesignade hjul som ser ut som femuddiga stjärnor och gör att den kan ta sig upp för trappor, genom snö, över steniga underlag och annan besvärlig terräng. Coyote III är utrustad med bland annat kamera och LiDAR vilket gör att den både kan fjärrstyras av en människa och navigera autonomt. Den kan även utrustas med sensorer för att upptäcka gasläckor och därefter markera på en karta den genererar allt eftersom den tar sig fram var dessa läckor finns.

Foto: Roland Sonsalla, DFKI GmbH

En manipulatorarm med en lyftkapacitet på upp till fem kilo finns också. Då roboten är modulärt uppbyggd kan man enkelt lägga till eller ta bort moduler för att ge den ny funktionalitet. Coyote III lämpar sig även bra för sök-och-räddningsuppdrag. Det går också att sätta vad som ser ut att vara vanliga cykeldäck för barncyklar på hjulen för att den ska kunna ta sig fram snabbare på vissa typer av underlag.

Fler specifikationer, bilder och videoklipp på Coyote III finns hos DFKI.


Nu har en robotversion av USA:s president Donald Trump installerats i Hall of Presidents på Disney World. Det är en slags kombinerad film- och teaterföreställning där USA:s samtliga presidenter finns representerade som animatroniska karaktärer i naturlig storlek. Uppsättningen har nu kompletterats med en 45:e presidentrobot i form av Donald Trump. Den animatroniska tekniken har med åren hela tiden förbättrats och som kan ses i videon nedan är kroppsrörelserna väldigt mjuka och naturtrogna.


Engadget pratar lite om framtiden för robotar och AI och sammanfattar i korthet vad som skett under året på området.

Och i detta klipp tar de upp vad som har hänt på självkörande bilar-fronten under 2017 och vad vi kan förvänta oss framöver.


En av alla robotar som nyligen kunde ses under världens största konsumentelektronikmässa, CES 2018, var Sonys nya version av robothunden Aibo. Detta var tydligen första gången roboten visades upp i USA så flera medier och tekniksajter var där för att ta en titt på den, bland annat The Verge.


Ett annat företag som deltog på CES 2018 var Toyota som i år visade upp sin vision för framtidens självkörande bilar. Konceptet kallas e-palette och introducerar nya intressanta sätt man kan tänka komma att använda fordon på när de är självkörande.


I den årliga tävlingen RoboSub, som nu har hållit på i 20 år, ska studenter från hela världen bygga autonoma robotubåtar som utan mänsklig inblandning ska klara av att lösa olika uppgifter i undervattensmiljö. I denna video får vi några exempel på vad de senaste årens utveckling inom maskininlärning och deep learning har betytt för autonomin hos dessa robotubåtar.


MegaBots har fått en ny utmanare i form av roboten xx21 från kinesiska FutureWise.


Two Minute Papers tar i sin senaste video upp en teknik där forskare med hjälp av deep learning kan förbättra bilder på flera olika sätt. Dels genom att ”trolla bort” JPEG-artefakter men även göra lågupplösta bilder skarpa, ta bort brus och fylla i delar av bilden där pixelinformation saknas.


Engadget har under CES 2018 träffat Matt McMullen, skaparen av RealDoll som även grundat RealBotix som gör robotiserade versioner och dockorna, för en demonstration av deras senaste sexrobot. Bland annat får vi veta att man förutom att byta peruk även kan byta ut hela ansiktet på roboten, som fästs enkelt med magneter.

De nya robotiserade varianterna av dockorna baseras på en artificiell intelligens kallad Harmony AI. Den finns redan att köpa som en fristående Android-app men håller nu på att integreras i själva roboten som man kommer kunna konversera med på liknande sätt som Apples Siri, Google Assistant och Amazon Alexa. Roboten kan även läsa upp på förhand inskrivna meningar eller repetera vad man säger i ett slags papegojläge. Det går i dagsläget att ha två olika profiler så man kan konfigurera olika personligheter för sin robot.

McMullen berättar också att man jobbar på att roboten ska få sensorer på utvalda ställen av kroppen, så AI:n kan reagera på beröring, samt en fullt uppvärmd kropp. Man har även planer på ett visionsystem så roboten ska kunna detektera objekt och personer och följa dem med blicken. En manlig version av roboten är också på gång får vi veta. Den nya sexroboten från Robotix kommer börja säljas i slutet av januari 2018. Slutpriset är inte fastställt ännu men väntas landa på mellan 8.000-10.000 dollar, motsvarande 65.000 – 80.000 kronor, berättar McMullen.


Ingenjörer i Japan har utvecklat två humanoida robotar som mer är konstruerade som människor än traditionella robotar. De kan därför återskapa typiskt mänskliga rörelser. Robotarna, som fått namnen Kengoro och Kenshiro, kan bland annat göra armhävningar, situps, crunches, tåhävningar, stretcha med mera.

Enligt utvecklarna ska robotarna kunna hjälpa forskare att bättre förstå hur människor rör sig medan de idrottar, underlätta utvecklingen av robotlemmar och hela kroppar samt bidra till att ta fram bättre krocktestdockor. En sak som gör roboten ännu mer människolik är att den ”svettas” då vatten som används för att kyla dess motorer avleds via konstgjorda porer

TechCrunch