Boeing har byggt en drönare som kan lyfta över 200 kilo

Foto: Boeing

Igår avtäckte den amerikanska flygplanstillverkaren Boeing en jättelik drönare som är tänkt att kunna göra tunga transporter helt autonomt när den är färdigutvecklad.

På mindre än tre månaders tid har ett team av Boeing-ingenjörer designat och byggt en så kallad CAV (Cargo Air Vehicle), en stor lastdrönare av oktokoptertyp som kan transportera gods på upp till 500 pund, motsvarande drygt 220 kilo. Att kunna ta fågelvägen med större transporter innebär stora tidsmässiga fördelar men ställer också höga krav på säkerheten då det kan vara direkt livsfarligt om en drönare med en vikt på flera hundra kilo störtar.

Drönaren mäter 4,6 x 5,5 meter och väger över 300 kilo. Den har åtta motroterande propellerblad och specialbyggda batterier från Boeing. Hur länge den kan flyga framgår dock inte, men i videon talar Boeing om en räckvidd på 10-20 miles, det vill säga upp mot tre mils flygradie lite drygt.

Precis som en vanlig drönare kan Boeings jättedrönare lyfta och landa vertikalt med elektriskt drivna motorer och klassas därför som en eVTOL-farkost (electric Vertical-TakeOff-and-Landing). Nyligen avslutade Boeing de första testflygningarna med sin prototyp som i dagsläget är fjärrstyrd. Drönaren ska dock utvecklas vidare för att bli autonom och därmed på egen hand kunna flyga med gods från punkt A till punkt B. Denna typ av teknik öppnar upp för nya möjligheter att göra bland annat tidskritiska leveranser och autonoma uppdrag i avlägsna eller farliga miljöer, skriver Boeing.

Boeing, The Verge