Toyotas nya självkörande Lexus kan se 200 meter i alla riktningar

Foto: Toyota Research Institute

Under CES 2018 som inleds snart kommer Toyota visa upp sin nya självkörande bil som numera kan se 200 meter runt hela bilen tack vare en ny generations LiDAR med längre räckvidd och högre upplösning.

Platform 3.0 kallar Toyota Research Institute (TRI) sitt senaste självkörande forskningsfordon som baseras på en Lexus LS 600hL. I den har man i samarbete med CALTY Design Research på ett mer estetiskt tilltalande sätt lyckats integrera en uppsättning sensorer för autonoma fordon som nu är ännu vassare än tidigare. Det som tidigare var ett virrvarr av kablar i bagageutrymmet har nu också gömts undan i en snygg förpackning. Toyota använder sig bland annat av en ny generations LiDAR från Luminar som ger hela 200 meters räckvidd och har en betydligt högre upplösning än de traditionella LiDAR-sensorer som brukar användas i autonoma fordon.

Till skillnad från Toyotas förra testplattform för självkörande bilar, som bara hade en framåtriktad långdistans-LiDAR, har Platform 3.0 fyra tycken LiDAR-sensorer som täcker 360 grader, vilket innebär att bilen kan ”se” 200 meter i alla riktningar medan den kör. Det sitter dessutom LiDAR-sensorer för kortare avstånd längre ner på bilens samtliga fyra sidor. Dessa kan upptäcka objekt på marken och nära bilen, såsom bråte på vägen eller barn i närheten av bilen. Sammantaget har den nya självkörande bättre perception än tidigare plattformar.

”Vårt team har ännu en gång snabbt avancerat vår forskningskapacitet för självkörande fordon”, säger Dr. Gill Pratt som värvades till posten som VD för TRI 2015 och tidigare var ansvarig för DARPA Robotics Challenge. ”För att höja vår testplattform till en ny nivå, tappade vi ur Toyotas design- och ingenjörskompetens för att skapa en helt ny testplattform som har potential att vara ett riktmärke inom funktion och stil.”

Produktionen av Toyotas Platform 3.0 kommer påbörjas till våren i små volymer och utgår från vanliga Lexus LS 600hL-modeller, varav vissa kommer få ”dual cockpit”-design så de kan växla mellan manuell och autonom körning. Men redan under CES 2018-mässan, som drar igång nästa vecka, kommer den nya självkörande bilen visas upp för allmänheten.

Toyota