Hobot Legee-668 – robotdammsugare med laser som även våtmoppar

Taiwanesiska Hobot tillverkar både robotdammsugare och robotfönsterputsare. Deras senaste städrobot både dammsuger, våtmoppar och navigerar dessutom med hjälp av laser.

Legee-668 heter den senaste städroboten från den taiwanesiska tillverkaren Hobot. Vid en första anblick kan man tro att det är en ny robotdammsugare från Neato, med tanke på det D-formade utseendet, men ”LiDAR-tornet” högst upp saknas. Det handlar om en kombinerad robotdammsugare och våtmoppningsrobot. Namnet LEGEE är en förkortning av de olika typer av sensorer som roboten använder: Laser, Encoder, Gyro, E-compass och Position Estimation.

En annan sak Legee-668 har gemensam med Neatos robotdammsugare är att den använder sig av laser för att navigera. Dock inte i form av en roterande laser högst upp utan av ett flertal fasta lasersensorer, varav tre är placerade till vänster, höger samt i fronten och två på undersidan som ska förhindra att roboten kör ner för trappor. Lasrarna i kombination med andra sensorer som till exempel gyro och kompass gör att roboten inte åker omkring slumpmässigt och den kan städa i fyra olika lägen:

  • I parallella linjer
  • Längs väggar
  • Auto, som verkar vara en kombination av de båda ovanstående
  • Punktrengöring
Hobot Legee-668 har totalt fem lasersensorer.

Som sagt är Legee-668 inte bara en robotdammsugare utan våtmoppar även golven för att avlägsna fläckar och städningen sker i fyra steg:

  1. Damm, hår och annat löst skräp dammsugs upp
  2. Torrmoppning med den första moppen
  3. Vatten sprayas på golvet
  4. Den bakre moppen våtmoppar golvet

De båda mopparna vibrerar dessutom 10 gånger per sekund, vilket hjälper till att gnugga bort smutsen. Vattnet som sprejas fylls på i en vattentank som rymmer 320 ml och uppges räcka till att moppa en yta på 150 m². Legee-668 har dessutom larvfötter istället för vanliga hjul, vilket har sina fördelar. Dammbehållaren rymmer 0,5 liter och batteriet (Li-Po 3000 mAh) ska räcka till 90 minuters städning innan roboten måste återvända till laddstationen. Fler specifikationer kan ses längre ner i denna artikel.

Legee-668 har HEPA-filter och lämpar sig för flera olika typer av underlag, däribland klinker/kakel, marmor, glas, parkettgolv och laminatgolv. I videon ovan visas hur roboten fungerar i en lite mindre tillrättalagd miljö än de som brukar visas i reklamfilmerna. Ett tips är att snabba upp videon till dubbla hastigheten eftersom roboten kör ganska långsamt (20 cm/s). I dagsläget säljs denna robot ej i Sverige. Däremot säljs Hobots fönsterputsrobotar i Sverige av vissa återförsäljare.

Foto: Skärmdump från Hobot.com.tw

Hobot Legee-668