AI som bildbehandlingsverktyg

Med hjälp av AI kan denna stolpe i förgrunden enkelt retuscheras bort i videon.

AI kommer vara en naturlig del av många applikationer framöver, inte minst inom bildbehandling av olika slag. Adobe, som utvecklar Photoshop, experimenterar sedan en tid tillbaka med en del intressanta AI-funktioner.

I somras skrev Robotnyheter om hur forskare utvecklat en AI som via ett neuralt nätverk kan generera helt artificiella och närmast fotorealistiska gatuvybilder utifrån en semantisk 2D-layout med olika etiketter. I denna nya video från Two minute papers får vi se hur enkelt det är att redigera dessa bilder. Till exempel kan man lägga till eller ta bort bilar, träd eller byggnader med några få musklick.

Tekniken har dessutom släppts som öppen källkod och fungerar även med ansikten där man kan ändra storlek och utseende på ögon, näsa, mun, lägga till en mustasch med mera. Kanske är detta en teknik som polisen kan använda sig av i framtiden för att skapa fantombilder av misstänka brottslingar.

Det hela fungerar med andra ord lite som ett slags Photoshop med en AI-assistent som fyller i detaljerna åt en och gör att personer som inte är bildbehandlingsexperter ändå snabbt kan slänga ihop relativt snygga bilder för olika ändamål.

Faktum är att Adobe själva sedan en tid tillbaka experimenterar med AI i sina bildbehandlingsprogram. I videon nedan kan ni se en funktion de kallar SceneStitch som kan byta ut en markerad del av en bild till en annan, till exempel tråkiga betonghus mot grönskande skog eller en spegelblank sjö. SceneStitch drivs av Adobes AI-teknik Sensei som i sin tur väljer passande bilder ur de miljontals stockfoton som finns tillgängliga i Adobe Stock.

Ett annat exempel där Adobe Sensei används kallas Project Cloak och beskrivs som Photoshops content-aware-fill-funktion fast för video. Denna teknik kan till exempel användas för att ta bort lyktstolpar i förgrunden i filmer av sevärdheter och liknande. Adobe betonar dock att både SceneStitch och Project Cloak är tidiga teknikprototyper som inte nödvändigtvis kommer att dyka upp i deras framtida produkter.

Kommentera