TEST: Dyson 360 Eye – en robotdammsugare med larvfötter och rejält sug

Robotnyheter har testat Dyson 360 Eye, en robotdammsugare i premiumklassen som utmärker sig på flera sätt.

Dyson 360 är en av de dyraste robotdammsugarna på marknaden och är nu till och med dyrare än iRobots flaggskeppsmodell Roomba 980 då den sistnämnda har prissänkts flera tusenlappar sedan lanseringen. Dysons modell skiljer sig designmässigt från de flesta andra robotdammsugare då den är ovanligt hög (12 centimeter), vilket gör att den har problem med att komma under vissa möbler. Anledningen till den höga höjden är för att Dysons egenutvecklade digitala höghastighetsmotor ska få plats och istället för att kompromissa med sugkraften valde man en hög robotdammsugare som istället fick en mindre diameter.

Dammupptagningsförmåga

Dyson 360 Eye i laddstationen.

Sugkraften är också den största styrkan hos Dyson 360 Eye och det kan mycket väl vara den bästa sugförmågan på robotdammsugarmarknaden i dagsläget. Utöver maximal sugstyrka finns ett tystare ”Quiet”-läge och även i detta sugs stora gruspartiklar in utan problem. Maxläget är att föredra när det ska sugas upp damm ur korthåriga mattor och även här presterar Dyson 360 Eye mycket bra. Roboten har både nylon- och kolfiberborstar på undersidan, där de sistnämnda ska motverka den statiska elektricitet som håller dammet kvar på golvet. Tyvärr fastar borsten lätt i långa mattfransar och långa hårstrån trasslar också in sig i den. Kortare mattfransar klarar den dock. Borsten är dock relativt lätt att ta loss och rengöra genom att man vrider loss den från sidan med ett mynt eller liknande föremål.

Dyson 360 Eye trasslar lätt in sig i långa mattfransar.

Trots det höga priset saknar Dyson 360 Eye både punktrengöringsläge och möjlighet till virtuella barriärer (eller magnetband). Det finns heller ingen sensor som känner av när dammbehållaren är full. Denna är dock av genomskinlig plast så man ser dammet i den. En intressant sak med denna robotdammsugare är att den helt saknar högtalare. Inte en enda gång under Robotnyheters test har det hörts minsta pip från roboten, ens vid felmeddelanden. Detta kan vara rätt skönt som kontrast till Roombas högljudda trudelutter som inte verkar gå att stänga av.

På tal om dammbehållaren så är placeringen av den ganska dum då man inte kan ta loss den efter avslutat städpass när roboten har åkt tillbaka till laddstationen. Dammbehållaren är nämligen vänd inåt, så man måste lyfta roboten ur laddstationen och därmed tillfälligt avbryta laddningen för att kunna plocka ur den. Dammbehållaren känns för övrigt ganska avancerad till sin utformning och har ett nylonliknande filter som måste rengöras. Det finns även två ytterligare filter i roboten och dessa är tvättbara. En smart finess är att strömsladden till laddstationen kan sättas i både på höger och vänster sida.

Navigation

Undersidan av Dyson 360 Eye. Som synes fastnar långa hårstrån i borsten.

En annan sak som utmärker Dyson 360 Eye är att den tar sig fram med ett par larvfötter istället för vanliga hjul. Detta gör att den har aningen lättare för att ta sig över trösklar och är den enda robotdammsugare Robotnyheter testat som lyckats ta sig över en relativt hög tvättstugetröskel som Roomba 865 och 980 gick bet på. Även denna robot har dock sina begränsningar och klarar inte av hur höga trösklar som helst. Den står däremot aldrig och ”tuggar” med hjulen mot en tröskel som Roomba kan göra.

Trots den goda sugförmågan och det faktum att borsten täcker hela robotens bredd missar Dyson 360 tyvärr allt för ofta längs kanter då den inte åker ända intill. Det har även hänt att den helt missat att åka till vissa mindre områden i ett rum, trots att den gott och väl fått plats och dessutom har ett mindre fotavtryck än de flesta robotdammsugare. Trots åtskilliga försök vägrade den även att åka förbi en plastback under en säng, trots att avståndet mellan backen och väggen var två gånger robotens diameter. Detta verkar ha att göra med brister i den 360-graderskamera som sitter ovanpå roboten och som gett den dess namn.

360-graderskameran som givit robotdammsugaren dess namn.

Den kamerabaserade navigationen har nämligen visat sig fungera dåligt om det inte är tillräckligt ljust inomhus, vilket det inte är stora delar av dygnet den här tiden på året. Har man bara någon fönsterlampa eller liknande tänd så räcker inte ljuset för Dyson 360 Eye. Detta gör att den tar ungefär dubbelt så lång tid på sig att städa eftersom den då blir beroende av IR-sensorerna när kameran inte ser tillräckligt bra. Dessutom hittar den sämre och om den måste åka och ladda när den befinner sig under till exempel en säng där det är mörkt kan den kan irra runt länge där tills den hittar ut i ljuset igen för att därefter hitta tillbaka till laddstationen.

Med en batteritid på endast 45 minuter hinner den då heller inte dammsuga så mycket innan den måste åka och ladda igen. En fördel är i alla fall att sugmotorn stängs av när roboten återvänder till laddstationen, vilket drar mindre batteri. Är ljusförhållandena goda navigerar dock Dyson 360 Eye utmärkt. Robotnyheter testade att bygga upp en mindre labyrint på golvet och roboten hade inga problem att ta sig genom denna.

Appen

På själva roboten finns bara en enda stor knapp som används för start/paus/stopp. Knappen har även lysdioder som normalt visar status i blått men lyser rött för att indikera när något är fel. För att få ut maximalt av denna robot bör man dock ladda ner den tillhörande Dyson Link-appen. I den kan man schemalägga robotens städtider och man får även upp notiser i mobilen när den har städat klart, felmeddelanden och liknande. I inställningarna kan man välja exakt vilken typ av notiser man vill få upp i mobilen.

En trevlig funktion är även att man efter varje avslutat städpass får upp en karta som visar hur robotdammsugaren har åkt genom rummen. Dessa kartor lagras för de fem senaste städpassen. Till skillnad från Roomba 980 hade Dyson 360 Eye inga problem med fördröjning när man körde appen över 4G istället för wifi. Att koppla upp Dyson 360 Eye mot sitt wifi-nätverk första gången går också utan större svårigheter. Robotens firmware uppdateras automatiskt vid behov och skulle man vilja det kan man även köra robotdammsugaren helt utan wifi genom att ladda in en särskild mjukvara via dess USB-port.

Sammanfattning

Dyson 360 Eye har en rejäl sugkraft som mycket väl kan vara bäst på marknaden och dess grovräfflade larvfötter gör att den har lite lättare för att ta sig över trösklar. Den höga sugkraften gör dock att batteriet endast räcker för 45 minuters dammsugning åt gången. Robotens kamera är alldeles för ljuskänslig och kräver i princip dagsljus eller att man tänder alla taklampor i hemmet för att den ska kunna navigera problemfritt. Detta hade Roomba 980 inga problem med när Robotnyheter testade den i samma bostad och det beror förmodligen mycket på att den har en optisk sensor på undersidan som kompletterar kameran på ovansidan.

Ett annat problem hos Dyson 360 Eye är att den missar för mycket längs kanter. Detta borde dock, till skillnad från kameran, gå att åtgärda i mjukvara genom att till exempel införa något liknande kantrengöringsläget hos Roomba 980. Avsaknaden av både punktrengöringsläge och virtuella väggar hos Dyson 360 Eye är också lite märklig. Sammantaget bör man för en robot i denna höga prisklass (i dagsläget drygt 9.000 kronor) kunna förvänta sig mer.

Foton och skärmdumpar: Robotnyheter