AI gör intåg i svensk sjukvård

Redan till våren kan artificiell intelligens börja användas inom svensk sjukvård, vilket kommer ge patienterna mer träffsäkra diagnoser.

Artificiell intelligens (AI) kan redan våren 2018 komma att börja användas på svenska sjukhus för att hjälpa läkarna att ställa diagnoser på patienter utifrån bland annat röntgenbilder och vävnadsprov, rapporterar Vetenskapsradion i Sveriges Radio.

– Vi hoppas på att testa en prototyp i början på 2018, säger Max Gordon, biträdande överläkare på ortopedkliniken vid Danderyds sjukhus, till SR.

Gordon forskar även på AI inom ortopedi och menar att AI i kombination med läkare kommer kunna nå en övermänsklig nivå vad gäller att ställa diagnoser. Som patient kommer man dessutom kunna få mer information och bli mer involverad i sin behandling. Det finns redan idag exempel på hur AI räddat livet på en 60-årig kvinna i Tokyo genom att ställa en cancerdiagnos som de mänskliga läkarna missade.

Mer om vad det kommer innebära med artificiell intelligens inom svensk sjukvård kan ni höra i senaste avsnittet av Vetandets värld ovan. Utöver Max Gordon medverkar även Birgitta Janerot, överläkare på Karolinska universitetssjukhuset, Carolina Wählby, professor på Institutionen för informationsteknologi vid Uppsala universitet och Jeroen van der Laak, professor vid Radboud university i Nederländerna, i programmet.