ABB avtäcker enarmad YuMi-robot och ingår samarbete med Kawasaki

Per Vegard Nerseth, chef för ABB Robotics, och Sami Atiya, divisionschef för Robotics and Motion, poserar med den nya YuMi-roboten. Foto: ABB

Under robotmässan iREX i Tokyo har ABB avtäckt en enarmad YuMi-robot och i måndags tillkännagjorde man ett samarbete med Kawasaki på området samverkande robotar.

Just nu pågår International Robotics Exhibition (iREX) 2017 i Tokyo där ABB idag presenterade en enarmad variant av sin samverkande robot YuMi. Precis som den ursprungliga YuMi-roboten är den avsedd för montering av små komponenter och tänkt att kunna arbeta sida vid sida med människor utan säkerhetsburar eller liknande.

Den nya YuMi-roboten kommer lanseras under 2018 och har en nyttolast på 500 gram. Tack vare det mindre formatet kommer den kunna integreras enkelt vid befintliga monteringslinjer. Den har även lead-through-programmering, vilket i praktiken innebär att vanliga anställda kan programmera om roboten genom att greppa och positionera robotarmen rent fysiskt.

”Framgångarna med YuMi har överträffat förväntningarna; den utformades ursprungligen för montering av små komponenter men har visat sig vara oerhört mångsidig – den kan lösa Rubiks kub, laga sushi, slå in presenter och dirigera en orkester. Med tanke på YuMis enorma framgångar förväntar vi oss att vår nya enarmade robot ska tas emot med öppna armar, i synnerhet som den har utvecklats på kundernas begäran”, säger Sami Atiya, chef för ABB:s division Robotics and Motion, i ett pressmeddelande.

Inleder samarbete med Kawasaki

I måndags tillkännagav ABB även ett samarbete med Kawasaki gällande samverkande robotar, så kallade ”cobotar”. Samarbetet handlar i synnerhet om tvåarmade robotar där ABB har sin YuMi och Kawasaki en tvåarmad SCARA-robot kallad duAro.

Samarbetet innebär dock inte att de båda bolagen kommer utveckla en ny robot tillsammans. Det handlar istället om att gemensamt informera beslutsfattare, icke-statliga organisationer och allmänheten om fördelarna med samverkande robotar samt att skapa gemensamma branschinriktningar gällande säkerhet, programmering och kommunikation.

”Samverkande robotar, särskilt de med två armar med förmåga till mänsklig interaktion, kan i hög grad bidra till samhället och hjälpa världen att klara av arbetskraftsbrist och en åldrande arbetskraft. Vi ser hög potential i att utöka samverkansapplikationer och processer där människor och teknik arbetar tillsammans för att skapa lösningar”, säger Yasuhiko Hashimoto, VD för Kawasaki Robot Division, i ett pressmeddelande.