Sony har avtäckt nya Aibo

Foto: Sony

Idag avtäckte Sony sin nya version av robothunden Aibo och den är både smartare och rör sig mer naturtroget än sin föregångare.

Det är nu närmare 12 år sedan Sony la ner sin robothund Aibo. För ett tag sedan började det dock talas om att de skulle återuppliva den och idag avtäcktes den nya generationens Aibo. Tekniken har hunnit utvecklas en hel del under åren som gått och det märks bland annat då nya Aibo (som har modellnummer ERS-1000) har fått mer rundade former samtidigt som den rör sig betydligt mer likt en riktig hund.

För att lyckas få till dessa mjuka rörelser har Sony utvecklat ultrakompakta aktuatorer som ger nya Aibo totalt 22 frihetsgraders rörlighet. Ögonen ser också mer naturliga ut då de består av OLED-skärmar. I nosen sitter en kamera som man kan fotografera med och Aibo kan även lystra till beröm, leenden och känner av när man kliar och klappar den.

Aibo har dessutom försetts med artificiell intelligens och lär sig med tiden vilka beteenden som dess ägare uppskattar. AI:n, som bygger på Sonys deep learning-teknik, innebär även att Aibo utforskar och upptäcker större och större delar av sin omgivning med tiden. Den kan med hjälp av denna teknik även analysera ljud och bilder som den snappar upp med sina sensorer. Utöver den vanliga kameran sitter även en dedikerad SLAM-kamera på Aibo som används för att den ska kunna navigera autonomt, undvika hinder och lära sig kortaste vägen mellan två platser.

Med tiden förändras Aibos beteende, allt eftersom den interagerar med personer, och ska kunna bli fäst vid sin ägare, ungefär som en riktig hund. Det är en kombination av Sonys AI och molntjänst som gör att Aibos personlighet kan utvecklas och lagras. I två timmar orkar Aibo leka innan den måste ladda sig igen. Det framgår dock inte om den klarar av att gå och ladda sig på egen hand.

SE ÄVEN: Sonys robothund Aibo gör comeback

En tillhörande ”My Aibo”-app finns också för iOS och Android och via den kan man bland annat visa foton man tagit med robotens kamera, leka med en virtuell Aibo inuti appen och lägga till nya trick via ”Aibo Store”. Det finns även ett ben, kallat Aibone, som Aibo kan leka med och som man kan köpa till för 2.980 yen (cirka 220 kronor).

Aibo går från och med idag att förbeställa (dock endast i Japan än så länge) för 198.000 yen, vilket motsvarar drygt 14.500 kronor exklusive moms. För att kunna använda Aibo krävs dock även en prenumerationstjänst som kostar från 2.500 yen/månad samt att man har tillgång till internet via wifi eller mobilnätet. Den 11 januari 2018 kommer Sony att starta tjänsten, vilket även är samma datum som Aibone börjar säljas.

Specifikationer för nya Aibo. Källa: Sony

Aibo