Nordea och Avanza börjar också med robotrådgivning

Nordeas huvudkontor i Stockholm, som dock snart flyttar till Finland. Foto: Nordea

I slutet av augusti gick Nordnet ut med att de börjar med robotrådgivning och konkurrenterna är nu inte sena att följa efter.

Efter att Nordnet för en dryg månad sedan meddelade att man börjar med robotrådgivning för sina kunder, via tjänsten Robosave, var konkurrenterna inte sena att haka på. En knapp månad senare gick nämligen Avanza, en annan nischbank, ut med att de börjar med robotrådginvning för fondsparande via tjänsten Avanza Auto. Där erbjuds kunderna, som måste spara minst en hundralapp i månaden, sex specialfonder som Avanza har satt ihop och förvaltar.

Nu ger sig även Nordea in på detta område och blir därmed den första nordiska storbanken som börjar med automatiserad fondrådgivning, eller så kallad robotrådgivning. Nordeas robot heter Nora och ska på sikt attrahera ett par miljoner kunder, skriver Dagens Industri. Minsta sparbelopp kommer vara 100 kronor per månad och avgiften ligger på 0,59 – 0,79 procent. I december räknar Nordea med att kunderna ska kunna börja använda Nora.