Här översätter Googles nya babelfisk-hörlurar i realtid mellan svenska och engelska

Googles nya trådlösa hörlurar Pixel Buds i laddningsetuit. Foto: Google

Google lanserade en mängd nya prylar under gårdagen, däribland ett par trådlösa hörlurar som via Googles Pixel-smartphone kan översätta i realtid mellan 40 olika språk.

Igår lanserade Google sina nya mobiltelefoner Pixel 2 och Pixel 2 XL, den senaste generationen av en påkostad Android-smartphone som brukar sägas vara Googles svar på Apples iPhone. Som i nästan alla sina produkter och tjänster numera har Google använt sig av artificiell intelligens för att förbättra den nya generationens Pixel. I detta fall handlar det bland annat om förbättringar i kameramjukvaran som gör att kameran via maskininlärning kan skilja på förgrund och bakgrund i porträttläget för att göra bakgrunden oskarp. Tidigare har det behövs två kameror för detta, men nu räcker det med en.

Google har nu även släppt sina första trådlösa hörlurar till Pixel-mobilerna. De heter Pixel Buds och vad som gör dem extra intressanta är att de är integrerade med Google Assistant, som är Googles AI-baserade röstassistent. Det innebär att man kan sätta fingret på den ena hörluren och ställa en fråga för att därefter få svar på den i hörluren, utan att behöva plocka upp mobilen.

Dessutom kan de via Googles molnbaserade maskininlärningsteknik fungera likt babelfisken i Liftarens guide till galaxen och översätta tal mellan 40 olika språk i realtid. Detta demonstrerades under Googles event där Googlemedarbetaren Isabelle Olsson, som ansvarat för designen av Pixel Buds, kom in på scenen och pratade svenska med presentatören. Detta översattes i realtid till engelska och presentatören kunde i sin tur svara på engelska via sin Pixel 2-mobil, vilket genast översattes till svenska och lästes upp av en talsyntes i Isabelles Pixel Buds-lurar. I klippet nedan kan ni se och höra hur det lät.

Pixel Buds börjar säljas i november för 159 dollar och det återstår att se vad priset kommer landa på i Sverige.


Google Clips

Google visade även upp en ny typ av AI-baserad kamera kallad Google Clips. Tanken är att kameran ska ställas eller fästas någonstans och sedan själv avgöra när något intressant händer och då ta ett foto eller filma ett kort videoklipp. Den riktar sig främst till föräldrar och husdjursägare och ska med tiden lära sig känna igen ansiktena på personerna i hemmet. Priset för Google Clips är 249 dollar i USA. Nedan kan ni se en lite längre video om den från The Verge.


Utöver ovan nämnda produkter lanserade Google i samma veva även Google Home Mini (och Max), Pixelbook och Daydream View som går att läsa mer om på Googles officiella blogg. Hela Googles event kan ses här.

Kommentera