ABB:s YuMi-robot blir operadirigent i Italien

Industrirobotar och opera är nog ingen självklar koppling för de flesta, men ikväll kommer en ABB-robot agera operadirigent i Italien där den får chans att visa upp sina mjuka rörelser.

Det är i kväll klockan 21:00 som ABB:s tvåarmade industrirobot YuMi kommer dirigera Luccas filharmoniska orkester i Pisa medan de framför verk av den italienska operakompositören Giuseppe Verdi. För sången står tenoren Andrea Bocelli och sopranen Maria Luigia Borsi. YuMi kommer bland annat dirigera La donna è mobile från tredje akten av Verdis opera Rigoletto.

Uppvisningen kommer att bli klimaxet på ett galaevent som avslutar Festival Internazionale della Robotica, den första internationella robotfestivalen som har anordnats i Pisa.

”YuMi har en mycket hög grad av rörlighet i gesterna, otrolig mjukhet och uttrycksfull nyansering”, säger Andrea Colombini, ansvarig för Teatro Verdi i Pisa där konserten kommer att anordnas, till The Telegraph.

Tidigare något liknande inträffade var 2008 när Hondas humanoida robot Asimo dirigerade Detroits symfoniorkester. Då använde roboten dock huvudsakligen bara en av sina armar. I videon nedan kan ni se Asimo som dirigent 2008 och högst upp hur det såg ut när YuMi repeterade under den gångna helgen.

Uppdatering 13 september: I videon nedan kan ni se ett par klipp från eventet i tisdags samt höra några av personerna bakom berätta om arbetet med YuMi som dirigent.

The Telegraph