Veckans videor: Panasonics robotkylskåp och ny typ av LiDAR från Luminar

Envirobot letar föroreningar i sjön. Foto: © Alain Herzog / 2017 EPFL

2011 lanserade Apple iPhone 4S och med denna även den AI-baserade röstassistenten Siri. Sedan dess har både Amazon Alexa, Google Assistant, Microsoft Cortana och det senaste tillskottet Samsung Bixby tillkommit. Engadget har gått igenom alla dessa fem för att se vad som skiljer dem åt.

Nyligen avslöjades även att Microsoft och Amazon börjar integrera sina respektive digitala assistenter, Cortana och Alexa, i varandra. Det innebär att de som idag använder Cortana kommer få tillgång till Alexas tjänster och vice versa.


Minns ni sparrningsroboten Punching Pro från 2011? Det har varit tyst om den under flera år men nyligen laddades ett nytt videoklipp upp på YouTube som visar en förbättrad version av den boxande roboten. Den har nu både snabbare och kraftfullare slag och ska dessutom vara lite smartare.


Roboten David (tidigare Hand Arm System) från tyska DLR är en humanoid robot med 41 frihetsgrader som kan utföra vissa mänskliga sysslor. I videon nedan får vi se David använda en borrhammare för att borra sig igenom en betongplatta. Samtidigt håller roboten ett dammsugarmunstycke i den andra handen för att suga upp betongdammet. Tack vare variabel styvhet i sina leder (VSA) klarar roboten av att hålla borrhammaren stadigt trots vibrationerna.


Forskare vid EPFL (École polytechnique fédérale de Lausanne) i Schweiz har utvecklat en ålliknande robot kallad Envirobot. Syftet är att den ska kunna simma omkring i sjöar och mäta föroreningar som till exempel tungmetaller i vattnet. Roboten är modulärt uppbyggd där modulerna kan innehålla olika typer av sensorer och till och med levande organismer för att se hur de reagerar på föroreningarna. Den verkar även vara försedd med GPS så forskarna kan rita upp en rutt över hur den ska simma omkring i sjön.


Google har nyligen börjat ta nya Street View-foton (gatuvy) av högre kvalitet till sin populära karttjänst Google Maps. Man använder sig nu av kraftfullare kameror på 20 megapixel som sitter monterade på taket till bilen. Den typen av kamerasystem var tidigare i storlek med en badboll, men Google har nu fått ner storleken på den samt antalet kameror som minskat från 15 till 7. På bilen sitter även en uppsättning LiDAR-sensorer för att hålla koll på bilens position.

Google har som bekant även börjat satsa hårt på att implementera artificiell intelligens i flera av sina tjänster och Street View är inget undantag där man använder sig av AI bland annat för att extrahera företagsnamn från fotograferade skyltar som även innehåller annan text.


DARPA planerar att skicka upp robotar för att laga trasiga satelliter som ligger i omloppsbana runt jorden. Dessa robotar ska även kunna uppgradera satelliternas mjukvara och flytta dem till nya omloppsbanor. På så vis kan man öka livslängden för satelliterna, som är mycket dyra att tillverka. Eftersom det handlar om så långa avstånd till jorden, vilket ger fördröjning i kommunikationen, kan robotarna inte helt förlita sig på fjärrstyrning utan måste klara av att utföra reparationerna autonomt till stor del.

IEEE Spectrum


Det visades upp flera robotar av olika slag under hemelektronikmässan IFA 2017 i Berlin. En av dessa var den sociala robotbollen ”Educational Partner” från Panasonic som bland annat ska övertyga barn att äta grönsaker. Roboten blir även intelligentare dag för dag allt eftersom den lär sig, enligt Panasonic.

Panasonic visade även upp ett röststyrt robotkylskåp som kan komma rullande från köket ifall man är för lat för att gå dit. Det rullande kylskåpet har sensorer för att kunna navigera autonomt i hemmet och kan även åka tillbaka till köket med disken när man ätit klart.


Wired har träffat Austin Russell, grundare och vd för Luminar Technologies som för fem år sedan började utveckla en ny typ av LiDAR från grunden, då han tyckte att utvecklingen på området i princip stod still. Luminars LiDAR använder sig av laser med en våglängd på 1550 nanometer, till skillnad från runt 905 nanometer hos traditionella LiDAR-sensorer. I dagsläget har de tagit fram 100 LiDAR-enheter för sina kunder att utvärdera men har som mål att innan året är slut ha producerat 10.000 enheter i sin fabrik i Orlando.

”Vi har byggt ett system från grunden som ger 50 gånger bättre upplösning och 10 gånger längre räckvidd”, berättade Russell för Forbes tidigare i år.

I praktiken innebär det att Luminars LiDAR kan urskilja objekt på upp till 200 meters avstånd istället för runt 35 meter, vilket förstås blir avgörande vid höga hastigheter.


Ni kommer väl ihåg Cassie, den strutsliknande gående roboten från Agility Robotics? Här är ett färskt klipp från dem där två av deras robotar knallar omkring inomhus. Än så länge är de fortfarande radiostyrda men Agility Robotics har som mål att de tvåbenta robotarna ska bli autonoma och kunna göra hemleveranser i framtiden dit hjulförsedda robotar inte kan ta sig fram.