6 drönare i test av Aftonbladet


De finns idag i en uppsjö olika märken och modeller, men vilken drönare är mest prisvärd? Aftonbladet har nyligen publicerat ett test av sex drönare – från enkla leksaksdrönare till mer avancerade semi-autonoma flygfarkoster.

Sedan den 1 augusti 2017 är det åter tillåtet att filma med drönare då dessa inte längre faller under kameraövervakningslagen, och ytterligare lättnader i regelverket väntas i höst. De små obemannade flygfarkosterna finns numera i en mängd modeller av varierande kvalitet och Aftonbladet har nyligen testat sex olika kameraförsedda drönare av quadrotor-typ i prisspannet 1.000 – 14.000 kronor för att se vad de går för. Det handlar om modellerna Cheerson CX35, DJI Phantom 4 Advanced, Gopro Karma, Hubsan X4 Cam Plus 107C+, Parrot Mambo och QDC 6000.

DJI Phantom 4 Advanced

Kinesiska DJI har med sina drönare, inte minst Phantom-serien, dominerat marknaden under flera år. Aftonbladets test visar att de fortfarande är herre på täppan då deras DJI Phantom 4 Advanced blir ”bäst i test”. Det är dock också en av testets dyrare drönare med en prislapp på en bit över 13.000 kronor i dagsläget. DJI Phantom 4 lanserades i början av 2016 och kan bland annat autonomt undvika hinder när den flyger. Sedan dess har den kommit i både en ”Pro” och ”Advanced”-version, där den förstnämnda är aningen mer avancerad. Båda är dock på det stora hela väldigt lika och kan bland annat filma i 4K60. Flygtiden är 30 minuter och via den inbyggda GPS:en kan drönaren hitta tillbaka själv till startplatsen om man ber den återvända hem.


Cheerson CX35

En betydligt billigare drönare är Cheerson CX35 som får utmärkelsen ”mest prisvärd” i Aftonbladets test. Den klarar dock bara av att filma i 720p och har en flygtids-/laddningsratio som inte är särskilt imponerande då den bara flyger 6-7 minuter efter tre timmars laddning. Den får dock ros i testet bland annat för att den kan hovra samt har en inbyggd bildskärm i fjärrkontrollen så man kan få en videoström i realtid från drönaren medan man flyger. I skrivande stund har Cheerson CX35 ett pris på 1.799 kronor.


Samtliga drönare i testet:

  • DJI Phantom 4 Advanced
  • Cheerson CX35
  • Gopro Karma
  • Hubsan X4 Cam Plus 107C+
  • Parrot Mambo
  • QDC 6000

Läs hela drönartestet hos Aftonbladet.

Kommentera