Två nya Star Wars-robotar från Sphero – R2-D2 och BB-9E

I december 2017 är det premiär för den nya Star Wars-filmen The Last Jedi och inför detta har Sphero lanserat två nya Star Wars-robotar.

För två år sedan släppte Sphero en leksaksvariant av den sfäriska roboten BB-8 från filmen Star Wars: The Force Awakens. Den bygger på teknik från robotbollen Sphero som kom i sin första version i slutet av 2011. I december är det dags för episod VIII i Star Wars-sagan i och med The Last Jedi. Det är inför denna film som Sphero nu har släppt två nya leksaksrobotar i form av BB-9E och R2-D2 som visades upp under IFA 2017.

BB-9E kan närmast beskrivas som en ”dark side”-variant av BB-8 och ger Darth Vader-vibbar. Den liknar BB-8 men är svart-grå till färgen och har röda och blå lysdioder på huvudet. Precis som BB-8 styr man roboten via en (ny) app i mobilen och det finns även ett AR-läge (augmented reality). Har man flera Star Wars-robotar från Sphero så kan de interagera med varandra.

Precis som BB-8 laddas BB-9E induktivt i en medföljande laddningsdocka.

R2-D2 är väl redan välbekant för de flesta och behöver kappast någon närmare presentation. Det är en liten replika av R2-D2 som kan snurra på huvudet och till och med har ett tredje ben som fälls ut när roboten ska förflytta sig. Det är dessutom den enda av Spheros Star Wars-robotar som har en inbyggd högtalare genom vilken den spelar upp de klassiska R2-D2-ljuden från den allra första Star Wars-filmen A new hope (1977).

En ny funktion är också att man kan titta på Star Wars-filmerna tillsammans med robotarna som då reagerar på vad som händer i filmen. Det hela bygger på en Shazam-liknande teknik som lyssnar på vad som sägs i filmen, berättar Sphero-grundaren Adam Wilson för The Verge.

Nöjer man sig inte med de inbyggda funktionerna i appen går det även att programmera robotarna med den separata Sphero Edu-appen. Programmeringen kan där ske på tre olika sätt, beroende på ens erfarenhet av att koda. Den allra enklaste nivån är ”Draw” där man kan rita en bana med fingret på skärmen som roboten sedan följer. Nästa steg är grafisk programmering där man drar och släpper kodblock som hakar fast i varandra som pusselbitar. Sedan finns även ett textläge där man skriver koden på gammalt klassiskt vis i javascript. Man kan bland annat läsa av sensordata i realtid från robotens gyro och accelerometer. Sphero Edu finns för iOS och Android. För iOS-användare går det dessutom att programmera Spheros robotar i Swift Playgrounds.

För den som är intresserad av att se hur robotarna ser ut under skalet har Fictiv plockat isär både R2-D2 och BB-9E. Den sistnämnda roboten har som sagt lysdioder i sitt löstagbara huvud och dessa strömförsörjs induktivt via en spole som blev så stor att Sphero var tvungna att lägga in motvikter i botten av roboten. Det är förklaringen till varför BB-9E väger 24,5 gram mer än BB-8.

Robotarna går redan att köpa i Sverige och BB-9E kostar i skrivande stund från 1.399 kronor medan R2-D2 har fått en prislapp från 1.790 kronor.

Sphero