Bosch robotdammsugare Roxxter låter dig välja vilket rum som ska städas

Bosch har visat upp sin allra första robotdammsugare på IFA 2017 och den låter dig både strömma video och välja vilket rum som ska städas.

Bosch ger sig nu in på en ny marknad med sin allra första robotdammsugare, kallad Roxxter, som visas upp under den pågående hemelektronikmässan IFA 2017 i Berlin. Stöd för att styra robotdammsugare via en mobilapp börjar nu bli standard så Bosch kryddar detta med en del nya intressanta finesser. Förutom de vanliga funktionerna  som att kunna starta, stoppa och schemalägga robotdammsugaren kan man också röststyra Roxxter via Amazon Alexa samt kontrollera den via IFTTT. Som exempel skulle man via IFTTT kunna ställa in så robotdammsugaren automatiskt pausar ifall telefonen ringer.

Precis som hos nya Miele Scout RX2, som också visas upp under IFA-mässan, kan man även strömma video till den tillhörande appen via robotens kamera för att till exempel kolla vad husdjuren gör där hemma medan man är på jobbet. Bosch har även tänkt på integritetsaspekten och satt en liten plastlucka som kan skjutas för kameran, vilket känns säkrare än att bara kunna stänga av den via appen.

Bosch Roxxter kartlägger alla rummen och dammsuger dem systematiskt.

De mer unika funktionerna inkluderar RoomSelect som gör att man via Bosch Home Connect-app kan välja vilket rum som roboten ska städa, efter att Roxxter först fått åka omkring och bygga upp en karta över ens hem. Vill man till exempel enbart dammsuga köket så trycker man på köket på kartan i appen och robotdammsugaren åker direkt dit och dammsuger för att sedan återvända till laddningsstationen. Roxxter klarar även av att lagra kartor över flera våningar i samma bostad, eller rentav olika bostäder ifall man vill ta med robotdammsugaren till sommarstugan.

Man kan även rita upp rektangulära ”no go”-zoner på kartan ifall det är områden som man vill att roboten inte ska dammsuga. Med andra ord behöver man varken placera ut små batteridrivna enheter för virtuella väggar eller lägga magnetremsor på golvet.

”No go”-zoner ställs in via appen och eliminerar behovet av fysiska tillbehör för virtuella väggar.

Bosch Roxxter dammsuger systematiskt i parallella linjer via SLAM så den hela tiden har koll på var den är och var den har dammsugit. För navigation och kartläggning använder den sig av laser samt Bosch egenutvecklade sensor BMX055 som kombinerar tre olika sensorer för att mäta acceleration (accelerometer), rotationshastighet (gyroskop) och jordens magnetfält (magnetometer).

I övrigt har Bosch Roxxter de vanliga standardfunktionerna man förväntar sig av en modern robotdammsugare och uppges kunna klara av trösklar på upp till 2 centimeter. Bosch har ännu inte gått ut med vare sig pris eller lanseringsdatum för Roxxter men den ser ut att komma i tre olika färger. Mer detaljerade specifikationer lyser också med sin frånvaro i skrivande stund.

Roxxter, pressmeddelande (tyska)