Neato Botvac D7 Connected har stöd för IFTTT och slopar magnetremsorna

Neato lanserar en ny flaggskeppsmodell av sin robotdammsugare Botvac under IFA 2017 och den har bland annat fått smartare kartfunktioner som gör de gamla magnetremsorna på golvet överflödiga.

För två år sedan lanserades den allra första robotdammsugaren från Neato med ”Connected” i modellnamnet, vilket innebar att man kunde styra sin Neato-robotdammsugare via en mobilapp. Den följdes upp ett år senare av de lite billigare modellerna Botvac D3 Connected och Botvac D5 Connected. Neato kör vidare på sina udda modellnummer och släpper nu under IFA 2017-mässan i Berlin sin nya flaggskeppsmodell kallad Neato Botvac D7 Connected.

Till det yttre känner man snabbt igen Neatos karaktäristiskt D-formade robot med den roterande laserskannern placerad högst upp. Flera nyheter döljer sig dock under huven och i appen. Till att börja med har Botvac D7 Connected fått stöd för Amazon Alexa, Google Home, Neato Chatbot for Facebook samt IFTTT. En glädjande nyhet för befintliga ägare av en wifi-uppkopplad Neato-robotdammsugare är att detta stöd även gäller de tidigare uppkopplade modellerna, det vill säga Botvac Connected, Botvac D5 Connected och Botvac D3 Connected. Med andra ord blir Neatos robotdammsugare nu bättre integrerade i det smarta hemmet.

En annan nyhet som enbart omfattar nya Botvac D7 Connected, åtminstone inledningsvis, är Neato FloorPlanner som gör att man får upp en grafisk karta över sitt hem i den tillhörande appen, efter att robotdammsugaren först har fått ta sig en runda för att kartlägga alla rum. Man kan även köra roboten i ett särskilt ”Discovery Mode” för att skapa en karta utan att behöva dammsuga samtidigt, vilket sannolikt även går snabbare.

Neato har aldrig haft stöd för virtuella väggar i form av batteridrivna enheter som placeras ut på golvet. Istället har man haft en passiv lösning bestående av magnetband på golvet för att avgränsa robotens städområde. I och med Botvac D7 Connected slipper man dock dessa då Neato istället har löst detta på ett snyggt sätt via appen där man helt enkelt drar ”no go”-linjer med fingret över kartan på de ställen där man vill sätta upp virtuella väggar. Som demonstreras i videon från CNET nedan kan man till exempel dra fyra linjer som bildar en rektangulär yta som roboten kommer hålla sig inom.

Video från lanseringen av Neato Botvac D7 Connected på IFA 2017 som bland annat visar den nya appen:

Neato Botvac D7 Connected kommer ha ett rekommenderat återförsäljarpris på 899 euro, motsvarande 8.500 kronor och kommer finnas på butikshyllorna i USA och Europa lagom till julhandeln (Q4 2017).

Specifikationer för Neato Botvac D7 Connected

Batteri: Litiumjon 14,4 V
Dimensioner (LxBxH): 32,1 x 33,5 x 10 cm
Vikt: 3,5 kg

Neato, pressmeddelande