Miele Scout RX2 har stereoseende och kan strömma video till mobilen

Miele lanserade sin första robotdammsugare Scout RX1 för tre år sedan. Nu har man under IFA 2017 i Berlin lanserat en uppföljare som kan se sin omgivning i 3D.

Miele Scout RX2 uppges vara förbättrad på i princip alla punkter jämfört med sin föregångare Scout RX1. Bland annat har sugförmågan förbättrats för alla typer av golv och den ska ha en upptagningsförmåga som är tre ggr bättre än hos RX1. Trots detta ska batteritiden räcka till två timmars dammsugning, vilket är lika länge som hos föregångaren. Dess sidoborstar är dessutom ledade så de kan fällas ut och in vid behov för att komma åt bättre i hörn.

Medan Mieles första robotdammsugare har en kamera på ovansidan för vSLAM-navigation har den nya modellen istället ett par frontmonterade stereokameror. Dessa används för ”3D Smart Navigation” som är en vidareutveckling av Mieles ”Smart Navigation”-teknik som Scout RX1 använder sig av. Lösningen påminner lite om den hos Electrolux PUREi9 som också den lanserades i samband med hemelektronikmässan IFA 2017 som just nu pågår i Berlin. Miele har dock valt en teknisk lösning med två vanliga kameror istället för en kamera och två IR-lasrar som hos Electrolux-modellen. En nackdel med detta är att det brukar fungera sämre i mörker. Miele har dock tänkt på detta och har en gyrosensor i roboten som enligt dem, i kombination med andra sensorer, ska ge tillförlitlig navigation även i beckmörker.

De dubbla kamerorna gör att robotdammsugaren får stereosyn, likt oss människor, och kan därmed se objekt i 3D. Det underlättar för att känna av hinder och gör den även bättre på att bedöma avstånd samt mer exakt korrigera kursavvikelser. När den kör genom rummen som dammsugs lagras en intern karta över dessa så roboten hela tiden vet var i rummet den befinner sig och var den redan har dammsugit. Kartan sparas även efter att städpasset har avslutats så den kan plockas fram igen nästa gång det är dags att dammsuga. Utöver stereokamerorna är Miele Scout RX2 även utrustad med sju IR-sensorer framtill för att undvika kollisioner och tre på undersidan för att inte köra ner för trappor.

En bonus med att Scout RX2 använder sig av vanliga RGB-kameror är att man kan få en livesänd (end-to-end-krypterad) videoström (i upplösningen 320 x 480 pixlar) från robotdammsugaren till sin mobil eller surfplatta via den tillhörande appen för iOS och Android. Från appen kan man även starta sin robotdammsugare på distans, schemalägga städtider och se dess status.

Det finns även ett kartläge där man i realtid får se kartan ritas upp i appen allt eftersom robotdammsugaren tar sig fram och där man även kan se var den har städat. Man kan spara upp till två kartor och även trycka på en plats direkt i kartan för att få Scout RX2 att åka dit och dammsuga i punktrengöringsläget (1,80 x 1,80 meter). Olika rum och områden kan även namnges individuellt för att man lättare ska hitta rätt. Det går också att sätta upp begränsade områden på kartan dit roboten inte ska åka.

Vill man styra roboten manuellt istället går det också bra genom att använda mobilen som en fjärrkontroll. Genom att kombinera den manuella styrningen med liveströmning av video skulle man kunna använda robotdammsugaren som en liten övervakningsrobot och styra den från jobbet för att se till exempel så katten inte klöser på soffan eller om posten har dumpit ner på hallgolvet.

Miele Scout RX2 kommer börja säljas kort efter IFA-mässan men något pris har Miele ännu inte gått ut med. Föregångaren Scout RX1 kostade dock 6.500 kronor när den lanserades 2014 och går idag att köpa för strax under 4.000 kronor.

Miele, Pressmeddelande