Electrolux nya robotdammsugare PUREi9 ser i 3D

Electrolux senaste robotdammsugare, som lanseras idag, kan styras via mobilen och har dessutom 3D-seende så den kan upptäcka trösklar och navigera runt strumpor och liknande som ligger på golvet.

Idag lanserar Electrolux sin nya robotdammsugare PUREi9, i samband med hemelektronikmässan IFA 2017 i Berlin den 1-6 september då många tillverkare visar upp sina nya produkter. Man har behållit den triangulära formen från föregångaren MotionSense men den nya modellen kan till skillnad från den gamla styras via en app i mobilen (iOS och Android) över wifi. Via appen kan man bland annat starta och stoppa roboten, schemalägga städtider, be den återvända hem och även ge den ett eget namn.

Den största nyheten är dock att det sitter en ”3D VISION”-kamera framtill på roboten som med hjälp av en IR-laser på vardera sida om den kan upptäcka och analysera hinder i tre dimensioner både på och ovanför golvet, samt längs kanter. Detta för att kunna planera hur den ska navigera för att inte köra fast. Som synes i videon nedan kommer det nya 3D-seendet väl till pass för att upptäcka kläder och andra lösa föremål som ligger på golvet, vilket gör att roboten navigerar sig runt dem istället för att köra in i dem och riskera att fastna. Electrolux PUREi9 klarar av att återvända hem även om laddningsstationen saknas, vilket tyder på att den skapar någon form av intern karta för att kunna hitta tillbaka till samma plats som man startade den från.

”Vi är extremt stolta över den här produkten, som vi tror slutligen kommer att göra robotdammsugare till en relevant kategori för alla konsumenter. Det är inte längre en pryl för teknikintresserade utan en kraftfull dammsugare som kan städa din bostad när du inte är hemma”, säger Ola Nilsson, chef för affärsområdet Hemmiljö och Småapparater hos Electrolux, i ett pressmeddelande. ”Robotdammsugare borde ha en mycket stor marknadspotential men utgör fortfarande en liten andel av de dammsugare som säljs. Det tänker vi ändra på.”

De två IR-lasersensorerna kommer även till användning för att känna av var det finns trösklar och gör så att roboten städar klart rummet innan den åker över till nästa rum, istället för att hålla på och åka fram och tillbaka över samma tröskel flera gånger. Samma sensorer används även som trappsensorer, vilket sparar in en del komponentkostnader. De som är oroliga över integriteten med en internetuppkopplad, kameraförsedd robot i sitt hem blir förmodligen lite lugnare av att veta att kameran endast är känslig för våglängdsområdet från de infraröda lasrarna. Den filmar alltså inte för människoögat synligt ljus som en vanlig RGB-kamera. Detta bör rimligtvis även innebära att robotdammsugaren ser lika bra i mörker.

Electrolux PUREi9 ska enligt tillverkaren klara av att ta sig över trösklar på upp till 2,2 centimeter. Den kommer i fyra olika färger och börjar säljas i Sverige 1 september med ett cirkapris på 8.995 kronor.

Specifikationer för Electrolux PUREi9

Ljudnivå: 75 dB(A)
Antal sidoborstar: 1
Dammbehållare: 0,7 liter
Schemaläggning: Ja
Mobilapp: Ja

Batteri: Li-Ion 14,4 V
Max städtid: 40 minuter (60 min i eco-läge)
Laddningstid: 216 minuter
Filter: Tvättbart

Laddningsstation: Ja
Städbredd: 26 cm
Höjd: 8,5 cm
Vikt: 3,32 kg

Electrolux