Stigas nya robotgräsklippare 2017 och 2018 har stöd för app och GPS

Stiga Autoclip M3 är en av de nya modeller som kommer lanseras under 2018.

Stigas senaste modeller av robotgräsklipparen Autoclip har stöd för både appstyrning och GPS. För 2018 års säsong väntas dessutom fyra nya modeller.

Svenska Stiga gav sig in på marknaden för robotgräsklippare 2012 och har sedan dess lanserat nya modeller varje år. Förra året kom Autoclip 228 S och numera har flera av deras robotgräsklippare stöd för styrning via en app i mobilen och vissa modeller även GPS som i kombination med appen ger en del finesser. Nya modeller av Stiga Autoclip som har börjat säljas under 2017 är Autoclip 221, Autoclip 230 S, Autoclip 528 S och Autoclip 530 SG.

Stiga Autoclip 530 SG

Autoclip 530 SG är den mest avancerade robotgräsklipparen av de modeller som har lanserats för 2017 års säsong. Den är avsedd för klippytor på upp till 3.200 m² (med max 45% lutning) och dess litiumjonbatteri på 7,5 Ah ger en klipptid på hela 3,5 timmar. Klippbredden är 29 centimeter och klipphöjden kan justeras mellan 25-70 millimeter. Ytan som ska klippas kan delas upp i fyra klippzoner och en nyhet för denna modell är GPS-stödet som bland annat gör att den kan planera klippningen bättre.

En annan nyhet är att det går att styra den från mobilen eller surfplattan genom att ladda hem Stigas Autoclip Remote-app. Via appen kan man bland annat starta och stoppa robotklipparen, skicka tillbaka den till laddningsstationen, schemalägga klipptider, köra den manuellt och ändra diverse inställningar. Man kan även se visuellt på en karta var roboten befinner sig för tillfället, tack vare GPS:en, samt ställa in ytor där den inte ska klippa. Om roboten flyttas utanför det område man har ställt in kan den slå larm och skicka ett meddelande till mobilen.

Det går dock att ställa in det viktigaste även utan appen då det sitter en pekskärm på själva robotgräsklipparen för att knappa in PIN-kod med mera. I dagsläget kan man köpa Stiga Autoclip 530 SG för en bit över 25.000 kronor.


Stiga Autoclip 528 S

Stiga Autoclip 528 S har även den stöd för att styras över Bluetooth via Autoclip Remote-appen, men har ingen GPS och saknar därför en del av de finesser som finns hos 530 SG. Även här finns dock en pekskärm i färg på robotklipparen som man kan göra inställningar på. Autoclip 528 S är avsedd för gräsmattor på upp till 2.600 m² och har precis som 530 SG ett 7,5 Ah-batteri som ger en rejält tilltagen klipptid på 3,5 timmar innan den måste åka och ladda igen. På det stora hela har de båda modellerna identiska specifikationer, förutom att 530 SG är utrustad med GPS-sensor samt kommer med tak till laddningsstationen som standard.

Priset i dagsläget för Stiga Autoclip 528 S ligger på omkring 24.500 kronor.


Stiga Autoclip 230 S

Stigas Autoclip 200-serie är den billigaste och utgör mer kompakta modeller där Autoclip 230 S är ny för 2017. Även denna modell har fått Bluetooth för att kunna styras via Stigas mobilapp. Autoclip 230 S är avsedd för gräsmattor på upp till 2.000 m² och har totalt tre batterier på 2,5 Ah vardera, vilket ger en klipptid på hela fyra timmar. Klippbredden är 25 centimeter och klipphöjden justerbar mellan 25-60 millimeter. Den klarar, precis som de två tidigare nämnda modellerna i 500-serien, av att klippa i lutningar på upp till 45% och kan hantera upp till fyra klippzoner.

Prislappen på Stiga Autoclip 230 S har sjunkit med ett par tusenlappar sedan maj och ligger idag på en bit över 16.000 kronor.


Stiga Autoclip 221

Slutligen har vi Stiga Autoclip 221 som är den enklaste modellen som har släppts under 2017. Det är en betydligt billigare modell som lämpar sig för den med en trädgård på maximalt 500 m². Den har ett litiumjonbatteri på 2,5 Ah som ger en klipptid på 50 minuter och robotklipparen klarar av upp till två klippzoner. En annan sak som man sparat in på hos denna modell är motorn som inte är borstlös. Endast Autoclip-modeller med ”S” i modellnamnet har borstlösa motorer. Något stöd för att styra Autoclip 221 via mobilen finns inte heller, men Bluetooth-mottagare går att köpa som tillval för runt 1.500 kronor. Den klarar dock av lika branta lutningar (45%) som de dyrare modellerna.

Alla nya Autoclip-modeller för i år, utom just Autoclip 221, har även ett ”eco-mode” som innebär att robotgräsklipparen har sensorer som känner av ifall gräset behöver klippas och återvänder till laddningsstationen om så ej är fallet. PIN-kod som stöldskydd har däremot samtliga modeller. Prismässigt är detta Stigas allra billigaste robotgräsklippare. Den har dessutom sjunkit ett par tusenlappar i pris sedan i våras och kostar nu strax under 8.000 kronor.


Stigas nya robotgräsklippare 2018

Stiga har redan släppt bilder på sina kommande robotgräsklippare för 2018 och det ser ut att bli minst fyra nya modeller där man verkar ge dem delvis nya modellbeteckningar. Det handlar om tre nya modeller som liknar dagens 200-serie men som istället fått modellnamnen Autoclip M3, M5 och M7. Dessutom kommer en modell kallad Autoclip 550 SG som verkar vara en uppföljare till 530 SG. Några specifikationer har dock ännu inte släppts, men nedan kan ni se hur de kommande robotklipparna ser ut.

Mer information om Stigas robotgräsklippare finns på Stiga.se.