Ecovacs Robotics får nordisk distributör

Ecovacs har ett brett utbud av robotdammsugare. Foto: Skärmdump från ecovacsrobotics.com

Den kinesiska robotdammsugartillverkaren Ecovacs är marknadsledande i Kina på hemrobotar och har numera även en fjärdedel av marknaden i Tyskland. Nu har de fått en nordisk distributör.

Ecovacs Robotics är ett kinesiskt företag som kanske inte är så jättekända i Sverige men är det ledande märket för hemrobotar i Kina med 65 procent av marknaden, enligt Ecovacs själva. Nu har EET Europarts, från och med 1 juli 2017, blivit nordisk distributör för Ecovacs produkter som består av bland annat robotdammsugaren Deebot och fönsterputsroboten Winbot.

Group CEO Søren Drewsen, EET Group, säger i ett pressmeddelande:

”På SDA-marknaden (Small Domestic Appliances) är robotdammsugare en snabbt växande produktgrupp. Faktum är att de praktiska, sladdlösa och uppladdningsbara robotdammsugarna har en stark tillväxt i samtliga regioner, och vi är därför mycket glada över att samarbeta med Ecovacs. Hälften av produkterna i Ecovacs sortiment är Wi-Fi / Smartphone kontrollerade, och kan styras via en app. Det gör Ecovacs produkter till en perfekt matchning för vår Smart Home-kategori, som är en viktig del av vår tillväxtstrategi under de kommande åren.”

Ecovacs Groups grundades 1998 och bildade sedan Ecovacs Robotics 2006 som utvecklar och tillverkar hemrobotar. Sedan 2013-2014 har företaget expanderat internationellt med kontor även i USA, Tyskland och Japan. Förra året började produkterna säljas i Tyskland och de uppges redan ha en marknadsandel på över 25 procent där, enligt pressmeddelandet från EET Europarts.

Ecovacs har ett brett utbud av robotdammsugare, från billigare enkla modeller som är riktigt tunna till den dyrare och mer avancerade Deebot R9-serien med laserbaserad SLAM-navigation (som Neato tidigare har varit ensamma om att kunna erbjuda på den svenska marknaden), smartphonestöd och självtömning av dammbehållaren. Ecovacs Deebot R98 heter den senaste i R9-serien och går nu att köpa i Sverige från flera återförsäljare för drygt 8.000 kronor.

Mats Holmqvist, Sales Manager, Retail, hos EET Europarts i Sverige:

” Många smart home-produkter har ifrågasatts på grund av priset, enligt konsumenternas uppfattning så har priserna varit för höga. Men med vårt samarbete med Ecovacs så kan vi nu erbjuda några fantastiska robotdammsugare, med prisbelönt design till mycket konkurrenskraftiga priser, som inte tidigare har setts till på marknaden. Jag är övertygad om att detta säkert kommer att bli intressant både för våra återförsäljare och inte minst för nordiska konsumenter”

Ecovacs tillverkar dock inte bara robotdammsugare utan även fönsterputsroboten Winbot. De har även utvecklat robotar för bland annat luftrening, hembevakning och shoppinghjälp såsom Atombot, Unibot, Famibot och Benebot. Dessa robotar har visats upp på olika hemelektronikmässor men marknadsförs inte på hemsidan.

Ecovacs Robotics