Algobrix – robotprogrammering för barn 5-13 år

Att behöva lära sig kryptiska textkommandon, eller ens kunna läsa, är idag inte längre ett krav för att kunna programmera. Algobrix heter ett av de senaste i raden av barnvänliga robotprogrammeringskit.

Algobrix är ett robotbyggarkit som ska lära barn mellan 5 och 13 år att programmera på ett lekfullt sätt. Eftersom det är Legokompatibelt, även med Lego Mindstorms EV3, kan man bygga i princip vad man vill som går att bygga med Legobitar och sedan få dessa skapelser att röra sig, åka omkring och interagera med omgivningen via motorer, sensorer och de programmerbara Algobrix-bitarna.

Istället för att knacka textrader av kod programmerar man via de färgglada Algobrix-bitarna som har symboler och siffror på sig, så även barn som ännu inte lärt sig läsa kan programmera. De robotar man bygger har motorer för att till exempel kunna köra omkring samt sensorer som reagerar på ljus, ljud, beröring och avstånd. Det går även att bygga på en högtalare så robotarna kan spela upp ljud och RGB-lysdioder så de kan lysa i olika färger.

Själva hjärnan i Algobrix är Algobot Brain, en 80 x 64 x 26 millimeter stor Arduino-kompatibel kloss som kan byggas ut med Lego. Sensorerna kan därför lätt tryckas dit likt vanliga Legobitar och sedan kopplas till Algobot Brain.

Flera olika kit finns tillgängliga beroende på målgrupp. Startpaketet, som kostar 169 dollar att förbeställa via Kickstarter, innehåller följande:

  • AlgoBuddy Robot (300 bitar och två motorer)
  • 20 aktivitetskort + aktivitetsbräde
  • 12 parameterbitar
  • 6 funktionsbitar

Det tog mindre än ett dygn för Algobrix att nå upp till det satta finansieringsmålet (50.000 dollar) på Kickstarter och i skrivande stund har de fått in över en kvarts miljon dollar. I februari 2018 väntas de första leveranserna gå iväg.

Kickstarter, Algobrix