Cruise Anywhere – en Uber-liknande tjänst med självkörande bilar

En av Cruise Automations självkörande bilar i San Francisco.

Anställda hos Cruise Automation i San Francisco kan numera via en app i mobilen begära en självkörande bil som kör dem gratis i staden.

San Francisco-baserade Cruise Automation har nyligen lanserat appen ”Cruise Anywhere” som gör att utvalda anställda hos företaget får en gratis taxitjänst via dess flotta av självkörande bilar. Med ett knapptryck i appen kan man kalla till sig en ledig bil för att därefter få skjuts av den självkörande bilen inom San Francisco.

Än så länge befinner sig dock taxitjänsten med de autonoma bilarna i betafas och är därför begränsad till Cruise-anställda samt att en säkerhetsförare alltid sitter vid ratten (vilket krävs enligt nuvarande lagstiftning) i varje bil för att kunna ta över vid behov. Dessa förare har dock bara behövt rycka in vid ett fåtal tillfällen, enligt TechCrunch. De anställda kan använda sig av Cruise Anywhere mellan 16 och 24 timmar om dygnet, beroende på tillgänglighet. En av de anställda uppges ha utnyttjat tjänsten över 60 gånger de senaste veckorna, till allt från olika ärenden till att gå ut och ta en drink.

I mars 2016 köpte den amerikanska biljätten General Motors upp Cruise och de självkörande bilar man använder sig av är modifierade varianter av eldrivna Chevrolet Bolt EV som har utrustats med bland annat LiDAR.

Om och när denna tjänst kommer bli tillgänglig för allmänheten är dock oklart men det ger en försmak av hur det kan komma att se ut inom en inte alltför avlägsen framtid, där man inte ens behöver äga en egen bil utan kan beställa en vid behov från en stor flotta av självkörande bilar med ett enkelt tryck i mobilen.

TechCrunch