Nya drönarregler väntas i höst – öppnar upp för nya tjänster

Drönare i USA levererar ett paket från 7-eleven.

Nya regler för drönare är på gång och redan till hösten kan det bli fritt fram för en rad nya drönarleveranstjänster som hittills varit förbjudna i Sverige.

Den 1 augusti i år blev det tillåtet för både privatpersoner och företag att fotografera och filma med hjälp av drönare, då drönarfotografering ej längre faller under kameraövervakningslagen. Det krävs dock fortfarande tillstånd för att till exempel flyga drönaren utom synhåll, nära flygplatser eller när det handlar om kommersiella ändamål. Nu håller dock Transportstyrelsen på att se över reglerna för drönarflygning i Sverige och nya regler väntas träda i kraft i höst, rapporterar SR Ekot.

De nya reglerna ska innehålla flera lättnader och innebära bland annat att det inte längre kommer krävas tillstånd för att flyga drönare som väger under 7 kilo och att man får flyga närmare flygplatser. Det väntas även bli tillåtet att flyga drönaren utom synhåll, till skillnad mot dagens regler som tillåter att man flyger sin drönare på max 120 meters höjd eller 500 meter bort.

I praktiken kommer dessa regellättnader öppna upp för nya drönartjänster som tidigare inte varit tillåtna i Sverige. Det kan handla om till exempel leveranser av paket eller hämtmat med autonoma drönare. Det kommer dock behöva tas fram någon form av flygtrafikregler för alla dessa drönare så vi inte har luften full av drönare som flyger kors och tvärs om några år och riskerar att flyga in i varandra.

Det är Försvarsmakten, Luftfartsverket och branschorganisationer som varit med att ta fram de förslag som kan börja gälla till hösten. Förslagen är dock ute på remiss till den 13 augusti.

SR Ekot