MegaBots jätterobot Eagle Prime redo för fajt

Foto: MegaBots / YouTube

Tidigare i år premiärvisade MegaBots sin jätterobot Mk.III. Nu har den fått ett riktigt namn och är helt redo för duellen mot den japanska motsvarigheten.

Det var under Maker Faire 2017 i slutet av maj som MegaBots visade upp den färdigbyggda jätteroboten, då endast kallad Mk.III. De fick dock precis den kompletta roboten att fungera endast två dagar innan så de hann inte trimma in alla system och få bort alla buggar. Därför hade de av säkerhetsskäl strypt kapaciteten hos robotens hydrauliska aktuatorer till 25 procent. Nu har man dock hävt spärrarna så roboten kör dubbelt så snabbt och har fyrdubbla slagkraften i armarna, jämfört med när den visades upp på Maker Faire.

MegaBots har nu även hunnit testköra roboten, som också fått det nya namnet Eagle Prime, såpass att den är redo för fajten mot den japanska jätteroboten Kuratas som tillverkats av Suidobashi Heavy Industry. Det var ursprungligen tänkt att denna duell skulle ske nu i augusti. Det visade sig dock vara svårare än väntat att hitta en lämplig tid och plats för detta, så man fick skjuta fram det hela till september.

Det var även tänkt från början att jätterobotfajten skulle vara ett öppet event för allmänheten, men eftersom detta kommer vara första gången något liknande sker har man av säkerhetsskäl valt att istället filma fajten på en privat plats. Duellen kommer kunna ses på YouTube och Facebook, men det är oklart om det hela kommer livesändas eller om man istället får se det i efterhand.

Idag släppte MegaBots även en fläskig video där vi får se Eagle Prime köra genom en hinderbana där den får använda sig av både paintballkanonen och sin enorma gripklo som sitter på varsin robotarm. Den enorma mechroboten är närmare fem meter hög (16 fot) och väger hela 12 ton. Den drivs av en kraftfull 430 hästkrafters motor och har en cockpit med plats för två personer, en förare och en skytt.

Dess underarmar är modulära så man enkelt kan byta vapen och liknande vid behov. Topphastigheten ligger på 16 km/h och den kan skjuta paintballkulor med en hastighet av 240 km/h från sina kanonrör. Med andra ord inget man vill stå i vägen för när de avfyras. Totalt har det kostat 2,5 miljoner dollar att bygga hela roboten, motsvarande cirka 20 miljoner kronor.