Australisk robot vann Amazon Robotics Challenge 2017

Roboten Cartman. Foto: Skärmdump från YouTube

I samband med RoboCup 2017, som nyligen avslutades, anordnade även Amazon en tävling för plockrobotar som i år fick en oväntad vinnare.

Sedan Amazon köpte upp Kiva Systems 2012 har man haft robotar som kommer åkandes med lagerhyllorna så de anställda slipper springa mellan hyllorna för att hitta produkterna som folk beställt på nätet. Det behövs dock fortfarande människor för att plocka sakerna från hyllorna ner i kartongerna som sedan skickas ut till kunderna. Även detta vill dock Amazon robotisera och har därför sedan tre år tillbaka anordnat Amazon Robotics Challenge (ARC), tidigare kallad Amazon Picking Challenge.

Det brukar heta att det som är lätt för människor att utföra är svårt för en robot och vice versa. Detta stämmer bra in på en uppgift som består av att identifiera och plocka objekt av högst varierande storlek, form och material ur lådor och hyllor. I tävlingen gäller det för robotarna, som måste utföra uppgifterna helt autonomt, att på en fast tid hinna plocka och placera så många produkter som möjligt. Ju fler robotarna hinner med desto fler poäng får respektive lag. Själva tävlingsmomenten är uppdelade i flera delar där robotarna måste kunna både plocka och placera (utvalda) produkter ur backar och liknande som används av Amazon.

Totalt deltog 16 lag från tio länder i ARC och det vinnande laget i år var Australian Centre for Robotic Vision (ACRV) med sin plockrobot Cartman som de byggt från grunden för årets ARC. De var också det enda laget som använde sig av denna typ av robot, kallad ”cartesian coordinate robot”, vilket också är förklaringen till att roboten fick namnet Cartman. Det började dock katastrofalt där deras robotarm gick sönder så de hamnade nästan sist bland de tävlande. ACRV gjorde dock en stark comeback och vann hela tävlingen i finalomgången med 272 poäng. Det innebar en prissumma på 80.000 dollar som gick till ACRV vid Queensland University of Technology (QUT).

”Delarna för roboten var billiga, enligt den standard som är typisk för industrirobotar, och den kan byggas för under 30.000 australiska dollar [knappt 200.000 kronor] inklusive sensorerna”, berättade professor Jonathan Roberts, som leder robotlabbet vid QUT, för BBC.

Cartman, som kan ses i videon ovan, kan röra sig längs tre axlar, ungefär som en portalkran, och har ett roterande gripdon som gör att roboten kan välja om den ska greppa ett objekt med sugkopp eller tvåfingergrepp. Totalt har teamet bakom Cartman lagt ner över 15.000 timmar på att ta fram den. Minst lika viktigt för segern var dock robotens datorseende, ett forskningsområde som teamet själva hävdar att de är världsledande på.

”En av de viktigaste faktorerna som bidrog till lagets framgång var den sömlösa integrationen av världsledande robotik och vision. Vår robot använder deep learning för att se robust och fungerar tillförlitligt på grund av smart design. Tävlingen var en fantastisk chans för oss att verkligen testa våra state-of-the-art-algoritmer samt öppna upp nya verklighetsbaserade utmaningar som går utöver akademisk forskning.”, förklarade lagmedlemmen Dr Trung Pham från University of Adelaide.

På andra plats kom Team NimbRo som fick ihop 235 poäng. Deras robotlösning baserades på två traditionella industrirobotar från Universal Robots.

Amazon Robotics, ACRV, BBC