OLLOBOT förvandlar din gamla Androidmobil till en rullande robot

OLLOBOT är både en mobilrobot och en mobil robot. Foto: ROBOTIS / YouTube

Har du en gammal Androidmobil som ligger och skräpar hemma? I sådana fall kan du bygga om den till en liten robot som kan rulla omkring och till exempel hålla koll på husdjuren medan du är på jobbet.

Det är inte första gången ett företag försöker sig på att göra om en smartphone till en mobil robot. Det mest kända exempel är förmodligen Romo, som dök upp 2011. Den kom till och med i en version 2.0, men senare försvann produkten och företaget bakom produkten (Romotive). Skillnaden denna gång skulle väl vara att det är en väletablerad robottillverkare som ligger bakom produkten, istället för något okänt startupföretag som så ofta dyker upp på crowdfundingsidor.

Det handlar om robotkitet OLLOBOT från sydkoreanska ROBOTIS, bland annat kända för roboten DARwIn-OP (senare ersatt av ROBOTIS OP2 och nyligen kom även ROBOTIS OP3) och robotkit som Bioloid och flera Lego-liknande robotkit. OLLOBOT är en slags vagga med två stora motordrivna hjul som man placerar sin Androidmobil i (det finns ej stöd för iPhone). För att styra roboten behövs dock ytterligare en mobil enhet, så det är en fördel om man har en extra Androidmobil liggandes hemma som man kan använda som robot.

Dagens smartphones är ju i själva verket kraftfulla datorer i ett kompakt format och dessutom späckade med sensorer av olika slag, vilket gör att de lämpar sig ypperligt för att göra om till robotar. OLLOBOT kan utnyttja mobilens alla sensorer och funktioner, såsom GPS, kameror, wifi, Bluetooth, NFC, ljussensor, gyroskop, röstigenkänning, talsyntes med mera. Det gör att användningsområdena blir ganska stora. Man skulle till exempel kunna fjärrstyra roboten från jobbet för att rulla omkring hemma och se vad katten eller hunden gör. Fjärrstyrningen sker via Bluetooth (upp till 20 meter) eller wifi. Det går även att bygga ut OLLOBOT med ROBOTIS Legoliknande robotkit som ROBOTIS PLAY 700.

OLLOBOT är dock ingen färdig konsumentprodukt utan marknadsförs som ett utvecklingskit. ROBOTIS skickar till exempel inte med några färdiga appar, förutom en enklare exempelapp samt ett par demoappar, utan förlitar sig på att tredjepartsutvecklare ska skapa appar till den. Utöver Android Studio och Eclipse finns även stöd för MIT App Inventor, vilket är ett betydligt enklare och grafiskt programmeringsgränssnitt för nybörjare som snabbt vill kunna slänga ihop sin första Androidapp. För att kunna programmera OLLOBOT behövs även OLLOBOT SDK.

Dessvärre har ROBOTIS rört ihop det med specifikationerna för OLLOBOT och anger olika specifikationer på olika ställen, så det är lite svårt att veta vad som gäller. I snabbstartsguiden uppges nämligen att själva vaggan som mobilen placeras i strömförsörjs av 4 x AA-batterier som ska räcka till runt en timmas kontinuerlig körtid. På crowdfundingsidan Indiegogo står det däremot att den har ett inbyggt batteri som laddas via micro-USB och sedan räcker i en halvtimma. Även robotens hastighet skiljer på olika ställen, mellan 1,3 – 1,5 m/s. På sidan fyra i snabbstartsguiden står det dessutom ”Does not support iPhone or Mac”, medan det på nästa sida står ”Android & iPhone” under ”Hardware specifications”. Man får dock utgå från att specifikationerna på Indiegogo är de som gäller.

OLLOBOT har med en vecka kvar på Indiegogo endast nått 25 procent av sitt finansieringsmål, men eftersom de har valt ”flexible goal” kommer de få pengarna oavsett om de når målet eller ej. Som billigast kan man få OLLOBOT Core Edition för 99 dollar, med förväntad leverans i november 2017. Just Core Edition verkar levereras till hela världen, medan de andra alternativen är begränsade till USA och Kanada.

OLLOBOT