Veckans videor: Boston Dynamics, ROBOTIS OP3 och robotar på månen 2019

Boston Dynamics fyrbenta robot Spot Mini. Foto: Kazumichi Moriyama / YouTube

Förra månaden blev det känt att japanska SoftBank köpt upp både Boston Dynamics och Schaft. Denna månad bjöd Softbanks VD Masayoshi Son in Marc Raibert från Boston Dynamics för att demonstrera Spot Mini. Utöver fjärrstyrning visas även robotens autonoma förmågor upp där den bland annat, med hjälp av sin LiDAR, navigerar omkring på en liten patrullrunda som har stakats ut i förväg. Tack vare sin stereokamera kan den även upptäcka oväntade hinder på vägen och klättra över eller ta sig runt dessa, beroende på hur högt hindret är.

Under Congress of Future Scientists and Technologists som hölls i månadsskiftet juni/juli deltog också Marc Raibert och visade där upp både senaste generationens Atlas och Spot Mini. Atlas lyfte en kartong autonomt och man visade även en demo där den fyrbenta roboten fjärrstyrdes och drog undan kartongen med sin griparm precis innan Atlas skulle lyfta den. Efter demonstrationen råkade Atlas dessutom snubbla på en strålkastare och ramla omkull bakom scenen.


Det privatägda företaget Moon Express har planer på att utvinna både mineraler och vatten på månen med hjälp av autonoma robotar. Redan till 2019 har de, i samarbete med International Lunar Observatory Association (ILOA), som mål att etablera ett internationellt månobservatorium (ILO-1) på månens sydpol. Det innebär att man om några år kommer kunna framställa raketbränsle direkt på månen, vilket bland annat kommer göra tur och returfärder till månen betydligt smidigare.

Moon Express kommer i slutet av 2017 även delta med en av sina rymdfarkoster i Google Lunar X Prize där privata företag tävlar om att landa en farkost på månen. I prispotten ligger 30 miljoner dollar, där vinnaren får 20 miljoner av dessa.


Högskolan i Halmstad har ganska nyligen fått en Baxter-robot som de monterat på den mobila robotplattformen Ridgeback. Roboten utvecklas, under ledning av robotforskare Martin Cooney, för att kunna hjälpa äldre i hemmet och kan till exempel känna av ifall någon har ramlat. Den kan även se till att de får hälsosam mat genom att med hjälp av kamera och andra sensorer först särskilja de olika delarna av maten på en tallrik och därefter mäta olika värden i varje del av maten för att vid behov kunna lägga till ingredienser.


Idag avslutas RoboCup 2017 i Nagoya, Japan. I denna video får vi se en semifinal-”match” i AdultSize-ligan mellan NimbRo (USA) och IRC (Iran) som slutade 9-0. NimbRo använder sig av sin egenutvecklade NimbRo-OP2-robotplattform.


Knightscope, som tillverkar säkerhetsrobotarna K5 och K3, har även en fyrhjulig modell kallad K7 som är under utveckling. Till skillnad från K5 och K3, som är begränsade till någorlunda jämna underlag, kan K7 ta sig fram även i terräng. Videon nedan är en liten teaser som släppts i samband med att Knightscope avslutat sin ”alpha engineering mule”-fas.


Tidigare i år sände UR en serie föreläsningar på temat ”Roboten – vän eller fiende?”. De spelades in den 28 mars 2017 på Skånes universitetssjukhus i Lund och kan ses på UR Play till och med den 30 juni 2018. Totalt handlar det om nio föreläsningar av olika professorer och robotforskare och de kan ses genom att klicka på respektive länk nedan.

Humanoider
Steen Rasmussen, professor i fysik vid Syddansk Universitet i Odense.

Robotars rörelsestyrning och läraktighet
Rolf Johansson och Anders Robertsson, båda professorer i reglerteknik vid Lunds universitet.

Robotisering av kulturen
David Nyman, journalist och författare.

Robotisering och etik
Linda Johansson, forskare på KTH och Försvarshögskolan som har skrivit boken ”Äkta robotar”.

Robotar i hemmet
Susanne Frennert, välfärdsteknolog vid Lunds kommun.

Hur kan vi umgås med robotar?
Peter Gärdenfors, professor i kognitionsvetenskap.

Vad kan robotar lära oss om barns utveckling?
Christian Balkenius, professor i kognitionsvetenskap och robotforskare.

Hur avancerade och autonoma kan robotar bli?
Gunnar Bolmsjö, professor i robotik.

Kommer robotar förändra allt?
Per Ödling, professor i telekommunikation.


Sydkoreanska robottillverkaren ROBOTIS har släppt en video på sin senaste humanoida robot kallad ROBOTIS OP3, en uppföljare till ROBOTIS OP2 som i sin tur är uppföljaren till DARwIn-OP. I videon marknadsförs den som en robotplattform lämpad för RoboCup. Roboten har 20 frihetsgrader (DoF) och baseras på en Intel NUC med Core i3-processor, 8 GB RAM, 128 GB SSD, wifi, Bluetooth 4.1 med mera. På huvudet har den en Logitech C920 FullHD-kamera som kan filma i 1080p30 och har dubbla inbyggda mikrofoner med brusreducering. Via kameran och tillhörande mjukvara kan den bland annat känna igen och följa färger, former och ansikten med blicken. ROBOTIS OP3 har även stöd för robotsimuleringsmjukvaran Gazebo.

 


KUKA tillverkar inte bara traditionella industrirobotarmar utan även mobila robotplattformar som KMR iiwa, KMR QUANTEC, KUKA flexFELLOW och KUKA omniMove. I denna video får vi följa med på en liten tur i Kukas Mobile Robotics Tech Center i Augsburg, Tyskland för en genomgång av dessa robotar.


CityLift är ännu en automatiseringslösning för bilparkering och fungerar som automatiska plattformar som kan åka både i sid- och höjdled för att kunna parkera och hämta bilar i flera våningsplan.

Kommentera