18 robotdammsugare i stort test av Råd & Rön

Vartannat år testar Råd & Rön robotdammsugare och 2017 års test inkluderar flera nya modeller, varav åtta är olika modeller av iRobot Roomba.

Råd & Röns förra test av robotdammsugare från 2015 gjordes precis innan modeller som Roomba 980, Dyson 360 Eye och Neato BotVac Connected hade lanserats. Dessa är dock med i 2017 års test som omfattar totalt 18 modeller i prisspannet 1.000 – 10.000 kronor. Unikt för årets test är att ingen robotdammsugare utses till vare sig ”Bäst i test” eller ”Bra köp”. Detta eftersom Råd & Rön har varit hårdare i sin bedömning i år och jämfört robotdammsugarnas städresultat med traditionella dammsugare.

– En robotdammsugare gör inte det man förväntar sig, nämligen att suga upp damm. Den kan motsvara en sopborste eller en handdammsugare, men absolut inte en vanlig dammsugare. Den röjer undan, men städar inte rejält, säger Råd & Röns testchef Ronny Karlsson.

Det är framförallt vad gäller sugförmågan som robotdammsugarna brister. Den enda modell i testet som inte fick bottenbetyg för sin förmåga att få upp damm ur mattor och golvspringor var Dyson 360 Eye som har en rejäl sugkraft för att vara en robotdammsugare. Sammantaget hamnade denna modell dock på sjätte plats. I testet har man gett separata delbetyg för robotarnas förmåga att suga upp damm, smulor respektive djurhår ur en matta och det blir tydligt att det är betydligt svårare att få upp just damm med den relativt klena sugkraft en robotdammsugare har jämfört med en traditionell dammsugare.

Som sagt utsågs ingen av modellerna till ”Bäst i test”, men högst betyg fick Neato Botvac Connected. Den lanserades hösten 2015 och är den första Neato-robotdammsugaren som går att styra över wifi med en app i mobilen eller surfplattan. Den nedbantade Botvac D3 Connected-modellen imponerade dock inte alls lika bra på Råd & Rön och hamnade betydligt längre ner i testresultatet.

Näst bäst blev iRobot Roomba 875 och därefter Roomba 616 som är en av testets billigaste modeller. I skrivande stund går den att köpa för strax under 3.000 kronor. Trots det låga priset slog den iRobots flaggskeppsmodell Roomba 980 på fingrarna i Råd & Röns test. Den sistnämnda utmärkte sig för övrigt med att ha den högsta ljudnivån av alla testade robotdammsugare.

En annan nyhet för årets test är att Råd & Rön har lagt upp videoklipp på varje robotdammsugare så man kan se deras rörelsemönster medan de städar. Detta skiljer sig mycket åt mellan olika modeller. De mer avancerade modellerna med SLAM, såsom iRobots Roomba 980/966, Neato, LG, Miele och Dyson, städar systematiskt medan de billigare modellerna åker omkring till synes slumpmässigt. På videoklippen ser man även hur Neatos billigaste modell (Botvac D3 Connected) drar omkull golvlampan och hur båda Viledas robotar kör fast totalt i den långhåriga mattan. Vissa modeller har även problem med laddstationen som de kör på och/eller har problem att hitta tillbaka till när städrundan är klar.

I klippet här under kan vi se Electrolux triangulära robotdammsugare MotionSense ERV5210TG åka omkring. Den hittar dock inte tillbaka till laddstationen efter avslutad städning utan stannar istället under ett bord. Videoklipp av samtliga 18 testade robotdammsugare kan ses på Råd & Röns YouTube-kanal eller i spellistan högst upp i denna artikel.

Lösa sladdar på golvet, som Råd & Rön hade i sitt test, är inte att rekommendera när man har en robotdammsugare hemma. Samma sak gäller mattor som har långa fransar då många robotdammsugare trasslar in sig i fransarna. Även trasmattor på parkettgolv skapar, enligt Robotnyheters erfarenheter, problem för robotdammsugare då de på grund av den låga friktionen lätt skjuter mattan framför sig och korvar till den. Lösningen blir då att man måste ta bort mattorna från golvet innan varje robotdammsugning.

I sitt test har Råd & Rön tagit hänsyn till en rad olika parametrar såsom dammupptagningsförmåga, energiförbrukning, ljudnivå, hanterbarhet med mera. Läs testet i sin helhet här.

Samtliga testade robotdammsugare:

Kommentera