AI skapar fejkade Obama-videor

Foto: Skärmdump från YouTube

Nya forskningsrapporter inom AI kommer så gott som dagligen numera och i detta projekt har amerikanska forskare, med stöd av bland annat Google och Samsung, lyckats lägga ord i munnen på Obama.

Robotnyheter skrev för en knapp månad sedan om hur forskare vid Oxfords universitet lyckats lägga ord i munnen på kända personer med hjälp av artificiell intelligens. Nu har ett forskarteam vid University of Washington i ett liknande forskningsprojekt lyckats skapa fejkade videoklipp av USA:s förra president Barack Obama där de lagt på tal från andra videor och sedan med AI:ns hjälp manipulerat munrörelserna för att synka dem till det dubbade talet.

Forskarna har dock tagit ljudet från tidigare videoklipp av Obama, för att inte lägga ord i munnen på honom som han aldrig har sagt. Annars skulle AI-teknik som denna lätt kunna missbrukas framöver när den blivit ännu mer finslipad. Att man valde just Obama berodde på att det fanns timtals av högupplösta och fritt tillgängliga videoklipp på honom att utgå ifrån.

AI-tekniken man använt sig av är ett så kallat Recurrent Neural Network (RNN) som förenklat imiterar hur den mänskliga hjärnan fungerar. Fler detaljer om forskningsprojektet kan läsas här. Forskningen har finansierats av Samsung, Google, Intel och University of Washington Animation Research Labs och kommmer presenteras i detalj under SIGGRAPH 2017 i Los Angeles, skriver IEEE Spectrum.