Veckans videor: Drönare landar som en fågel och AlphaGo pensioneras

Foto: Jack Andersson / YouTube

Forskare vid BMT Defence Services och University of Bristol har utvecklat en drönare med fasta vingar, likt ett flygplan, som kan landa som en fågel. Detta är möjligt tack vare en ny sorts vingar som kan vridas och svepa fram och tillbaka för att därmed hastigt bromsa upp farkosten när den landar.

Detta är dock bara halva lösningen. För att få vingarna att röra sig på exakt rätt sätt, med hänsyn till bland annat små hastighetsförändringar, vind och vinkel, har man använt sig av en AI-teknik kallad Q-learning. Det är samma AI-teknik som Google använde 2015 för att bemästra gamla Atari-spel, skriver Popular Mechanics.


De femte delen av Wireds miniserie ”Robots & Us” heter ”The Augmented Self” och handlar om ett exoskelett från suitX som kan få förlamade att gå igen samt AI-chattboten Replika som kan lära sig en människas personlighet och imitera den i en chattkonversation.

Den sjätte och sista delen i serien är ”The Future of Work” som handlar om robotiseringen av arbetsmarknaden och hur det leder till allt färre människor i arbete. Wired besöker bland annat Fetch Robotics som tillverkar autonoma lagerrobotar.


Kan robotar vara botemedlet mot ensamhet? Det frågar sig SBS-programmet Dateline i detta reportage från Japan.


Det italienska teknologiska institutet IIT har lyckats få sin humanoida robot R1 att lära sig känna igen vardagliga objekt ”i farten”, utan att i förväg behöva tränas upp, genom att en människa håller objektet i handen framför roboten och visar det ur olika vinklar. R1 är försedd med NVIDIA:s Jetson-plattform som gör att den via deep learning lär sig känna igen föremåls olika karaktäristiska drag och därigenom kan skilja på till exempel en kopp, en flaska och en fjärrkontroll. I demonstrationsvideon nedan misstar roboten endast en full läskflaska med en fjärrkontroll en gång.


Chicagojournalisten Tim Pool har besökt MIT CSAIL (MIT Computer Science and Artificial Intelligence Laboratory) där han guidas runt av Jeffrey Lipton, Postdoctoral Research Associate, på labbet. Vi får bland annat se en (VR-styrd) Baxter-robot, 3D-utskriven hydraulik och en ”autonomous jigsaw” som är en korsning mellan en Roomba och en sticksåg.


Det var nu ett drygt år sedan Goole DeepMinds AI AlphaGo besegrade mästaren Lee Sedol i brädspelet Go. AlphaGo har dock fortsatt spela och blivit ännu bättre. Dessutom har de mänskliga go-proffsen börjat lära sig av AlphaGos taktik. I klippet nedan får vi se ett sammandrag av AlphaGos bästa drag från den första matchen av tre mot Ke Jie, som klassas som världens bästa Go-spelare, under Future of Go Summit i Kina. Samtliga tre matcher, som hölls i slutet av maj, vanns av AlphaGo och nu meddelar DeepMind att AlphaGo ”går i pension” då den har nått sitt mål.

Istället kommer DeepMind fokusera sina krafter på att ta fram avancerade generella AI-algoritmer som i framtiden kan hjälpa forskare att hitta nya botemedel för sjukdomar, drastiskt minska energikonsumtionen eller uppfinna nya revolutionerande material, skriver DeepMind på sin blogg.


Wire cutters heter en prisbelönt datoranimerad kortfilm som kom 2015 men är värd att tas upp. Den har skapats av filmstudenten Jack Anderson och för tankarna till filmer som Wall-E. Det hela kretsar kring en robot som letar ädelstenar på en till synes öde planet och som en dag möter en liknande robot från ett konkurrerande bolag.

”Min största inspiration för storyn var att visa hur vi människor ständigt förstör relationer över minsta småsaker”, säger Anderson själv om sin film.


Tech Insider har besökt Liberty Science Center Genius-galan och träffade där på en representant från Boston Dynamics som demonstrerade deras fyrbenta robot Spot Mini för dem.


Den humanoida roboten TEO togs fram 2012 vid spanska Universidad Carlos III de Madrid och kan stryka kläder. Sedan dess har den 1,8 meter höga och runt 80 kilo tunga roboten även lärt sig att gå i trappor och öppna dörrar, skriver New Scientist. I videon nedan får vi se hur det går till när den stryker med ett vanligt strykjärn. Med hjälp av sin djupseende kamera i huvudet kan TEO skapa högupplösta 3D-bilder av textilierna den stryker och därmed upptäcka var tyget är skrynkligt.


Avslutningsvis 2017 års upplaga av finalomgångarna i RoboBoat som hölls i South Daytona, Florida, den 24 juni. Roboboat är en tävling där lag bestående av främst universitetsstudenter får bygga sina egna autonoma robotbåtar som sedan tävlar mot varandra där båtarna på egen hand ska klara av att navigera genom olika hinderbanor.

Det här inlägget postades i Artificiell intelligens, Exoskelett, Film, Humanoida robotar, Industrirobotar, Marina robotar, Mjukvarurobotar, Naturinspirerad design, Obemannade flygfarkoster, Veckans videor och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.