Cancersjuka barn närvarar i skolan via robotar

Foto: Trigger

I ett nytt pilotprojekt från Barncancerfonden får fyra cancersjuka barn i Sverige prova på att närvara i skolan via varsin telenärvarorobot.

Enligt det norska startupföretaget No isolation finns det över 10.500 barn i Sverige som är sjuka under längre perioder. De har därför utvecklat en robot kallad AV1 som gör att barn som inte kan närvara i skolan fysiskt istället kan göra det via telenärvaro. I Norge finns redan omkring 200 AV1-robotar ute i skolorna och nu introduceras robotarna även i svenska skolor, tack vare ett pilotprojekt från Barncancerfonden där de har ingått ett samarbete med No isolation.

Roboten placeras där den sjuka eleven normalt brukar sitta i skolan och styrs sedan hemifrån av eleven via en vanlig surfplatta. Eftersom roboten är försedd med videokamera i huvudet kan den sjuka eleven se allt som händer i skolan genom att svepa i videobilden i appen. Roboten kan vinkla huvudet upp/ner samt vrida på kroppen för att se sig omkring. Via en inbyggd högtalare och mikrofon kan den sjuka eleven kommunicera med läraren och sina klasskompisar. Det finns dock inte någon skärm på roboten, så videokommunikationen är enkelriktad.

Eleven kan även ”räcka upp handen” via roboten och då indikeras detta med lysdioder uppe på robotens huvud. AV1-roboten är helt sladdlös då den drivs på batteri och kopplar upp sig trådlöst mot internet via wifi eller 4G. Detta innebär att det går att ta med sig och använda den lilla roboten även utomhus. I abonnemanget för roboten ingår dessutom obegränsad datatrafik via 4G-nätet, så användaren slipper begränsas av det.

Vad gäller integriteten så är robotens internetkommunikation krypterad och försöker man ta en skärmdump i appen så stängs roboten av och man måste få en ny inloggningskod för att kunna starta den igen. Den har dessutom ett ”viskläge” som gör att man kan prata enskilt med till exempel en klasskamrat. I videon ovan får vi höra cancersjuke Rasmus, 12 år, i Norrköping berätta om sin robot. Han är ett av de totalt fyra barn i Sverige som har tilldelats varsin AV1-robot och tanken är att Barncancerfonden ska utöka antalet robotar i svenska skolor framöver om projektet löper väl ut.

– Om pilotprojektet faller ut väl är tanken att de sex regionala barncancercentren ska få tillgång till AV1-robotar, som barn och ungdomar sedan kan använda under sin vårdtid. Just nu testar vi om AV1 kan vara till nytta för barn med cancer i Sverige, men på sikt hoppas vi att roboten kan bli tillgänglig även för barn med andra sjukdomar, säger Anja Malmberg, chef för Råd och stöd på Barncancerfonden, i ett pressmeddelande.

AV1