Tertill – ogräsrensande robot från skaparen av Roomba

Foto: Franklin Robotics

Robotar som klipper gräsmattan har funnits ett bra tag nu, men vore det inte skönt med en robot som kunde rensa bort ogräset i rabatten också?

Under två års tid har Franklin Robotics utvecklat Tertill – en liten robot som åker omkring i rabatten och rensar bort ogräs. Teknisk chef (CTO) för företaget är Joe Jones, som för 15 år sedan var med och utvecklade robotdammsugaren Roomba i egenskap av iRobots första heltidsanställda person. Denna sommar la Franklin Robotics upp Tertill som ett Kickstarterprojekt och i helgen nådde de sitt finansieringsmål på 120.000 dollar.

Precis som Roomba är Tertill rund men har fyrhjulsdrift och det inbyggda litiumjonbatteriet laddas via en solcellspanel på ovansidan så roboten varken behöver laddas manuellt eller återvända till någon laddstation. Den är dock betydligt mindre än en Roomba med en diameter på 21 centimeter (Roomba är 35 centimeter i diameter). Höjden på den lilla ogräsbekämpande roboten är 12,1 centimeter och den väger 1,1 kilo.

Tertill använder sig av en väldigt enkel metod för att avgöra vad som är ogräs och inte, nämligen höjden på växterna. Om en växt är under en tum hög (2,5 centimeter) klassas den som ogräs och skärs ner med en snabbt roterande nylontråd på undersidan av roboten, likt hos en grästrimmer. Har man plantor som är mindre än en tum får man skydda dem genom att omgärda plantorna med små medföljande metallstaket som roboten då kör in i och byter riktning när den känner av dem.

Navigationen hos Tertill påminner för övrigt lite om hur iRobots robotdammsugare (upp till Roomba 800-serien) navigerar. För att roboten inte ska rymma behöver man sätta upp någon form av fysiska barriärer på minst en tums höjd runt rabatten.

Sedan 2015 har Tertill genomgått flera iterationer innan utvecklarna kom fram till den slutgiltiga designen med de snedställa hjulen. Denna hjuldesign gör det inte bara möjligt för roboten att ta sig fram på olika lösa underlag och i sluttningar på upp till 40% (22 grader), det gör enligt Franklin Robotics även att hjulen ”skrubbar” marken och därmed skadar ogräs som ännu inte hunnit växa upp. En tidigare prototyp av Tertill kan ses i videon nedan.

Tanken är att Tertill ska köra omkring i rabatten varje dag, eftersom ogräs växer som.. ja, ogräs, och den tål dessutom att vara ute i regn. Laddningen sker som sagt via solceller och de dagar det är molnigt ute arbetar Tertill inte lika ofta. Som tur är växer ju ogräset heller inte lika fort under molniga dagar. Enligt utvecklarna ska roboten klara av en typisk amerikansk rabatt på 100 kvadratfot, motsvarande 9,3 m2.

Det finns även tillhörande mobilapp där man kan få en del statistik om bland annat hur mycket ogräs roboten har klippt ner och kommunikationen mellan roboten och mobilen sker via Bluetooth. Priset för Tertill på Kickstarter är 249 dollar och leveranserna börjar i maj 2018, dock endast till USA och Kanada i dagsläget.

Kickstarter